torsdag 30. mai 2024

Veier til bedre snarveier

Hvordan lager man bedre snarveier? Nei, her handler det ikke om snarveier i overført betydning, for eksempel politiske snarveier eller beslutningssnarveier, men om virkelige fysiske snarveier. Snarveier som gjør at du kan gå raskere og tryggere fra et sted til et annet.

Det er Bærum kommune som har gjennomført prosjektet "Snarveier til en god dag" der de har tatt for seg områdene Rykkinn og Eiksmarka, og tettstedet Bekkestua, og kartlagt muligheter og barrierer for flere og bedre lokale snarveier som kan øke trivselen, tryggheten og fremkommeligheten, og gjort det lettere å la være å kjøre bil. 

En viktig del av arbeidet har vært å få innspill fra flest mulig innbyggere i disse områdene om hvordan de bruker snarveier i dag, og hvilke behov og ønsker de har for fremtidig fremkommelighet til fots og på sykkel. I dette kartleggingsarbeidet har Halogen og Rambøll bidratt i kartleggingen av ønsker og behov, sett på muligheter og hindringer, og vært med på testing av hvor godt ulike tiltak virker. Bærum kommune har en nettside om "Snarveier til en god dag" der de beskriver prosjektet sitt slik:

"Det skal utvikles en fremgangsmåte for å svare ut de seks punktene under. Fremgangsmåte og metode skal senere kunne skaleres til nye/andre områder i kommunen.
1. Systematisk kartlegging av snarveier
2. Kartlegge bruk og funksjon for snarveier
3. Kartlegge behov for utbedring og drift og eventuelt anbefale tiltak
4. Vurdere behov for og eventuelt anbefale nye snarveiforbindelser
5. Tilrettelegge for tilgjengelig informasjon om snarveier
6. Utvikle og teste tiltak for å fremme økt bruk av snarveier"

Prosjektet er finansiert av Byvekstmidler og skal gjennomføres i 2023. Oppdraget gjennomføres i samarbeid med Halogen og Rambøll Business Consulting."

Har det så kommet noe bra ut av dette prosjektet? Det virker slik. Nettavisen Norsk Byggebransje har publisert en sak med overskriften "Bærum satser på snarveier" der Bekkestua og en snarvei mellom Gjønnes og Bekkestua trekkes frem som et eksempel på at godt nærmiljøtiltak. En ordentlig fysisk snarvei. 

Og som innbygger i Fornebu/Snarøya-området vet jeg litt om betydningen av gode snarveier. Her er det trange veier og noen steder store eiendommer eller andre hindringer som fører lange omveier for å komme frem langt bilveiene. Velforeningen på Snarøya har gjennom mange år arbeidet iherdig og systematisk for tryggere skoleveier og mer fotgjengervennlige måter å bevege seg på. Velforeningens hjemmeside gir en imponerende oversikt over steder de har tilrettelagt for mer tilgjengelige friområder, fine turstier og bedre snarveier. Jeg tenker det er mange andre steder der flere snarveier kan være et effektivt tiltak for både livskvalitet og sikkerhet.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar