torsdag 4. januar 2024

Forsvarsindustrien i Norge

I en tid med mer krig og konflikt i verden, og også i Europa, er det naturligvis viktig å være oppmerksom på den norske forsvarsevnen. Og ikke bare i form av styrker, materiell og ressursinnsats, men også hvordan forsvarsindustrien i Norge gjør det. 

Industrien har naturligvis et marked også utover det norske forsvaret og er involvert i forsknings- og samarbeidsprosjekter sammen med industri og forsvar i andre NATO-land, men hvor stor er egentlig denne industrien i Norge, og hvor mye importerer det norske forsvaret fra industri i andre land?

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har laget en oversikt over dette, for året 2022. Den heter "Forsvarsindustrien i Norge - statistikk for 2022". I rapporten kan vi lese at både omsetning, eksport og antall ansatte i forsvarsindustrien økte i 2022, mens forskningsinnsatsen gikk ned.

Eksporten av norsk forsvarsmateriell økte med 15 prosent til 9,3 milliarder kroner. Samlet forsvarsrelatert omsetning var på 26 milliarder kroner, en økning på 13 prosent. Av dette utgjorde industriens omsetning relatert til Forsvaret i Norge 4,3 milliarder kroner, en vekst på 15 prosent fra 2021. Det var 8333 forsvarsrelaterte årsverk i forsvarsindustrien i 2022, en vekst på 4 prosent fra året før 

Det som ikke fikk riktig vei for forsvarsindustrien i 2022 var satsingen på forskning og utvikling (FoU). I følge disse tallene var det bruk 659 millioner kroner på FoU, en nedgang på 21 prosent fra året før.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar