Etter kommunevalget i september i fjor er det 37 prosent av ordførerne som er kvinner. Det er opp fra 35 prosent i 2019, og den høyeste andelen noen gang. I 2003 var bare 17 prosent av ordførerne kvinner og i 1983 var det bare 4 prosent.
Det kan vi lese i statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om kommunevalget i 2023. Der kan vi lese at kvinneandelen i kommunestyrene etter valget er 41 prosent og at kvinneandelen i formannskapene er 44 prosent.
En annen interessant ting etter et valg er å se på hvordan partienes gjorde det når ordførervervene skulle fordeles. Hvilke partier har flest overførere, og hvilke partier har høyest andel ordførere sammenlignet med partiets oppslutning?
Etter valget er det tre partier som er helt dominerende når det gjelder ordførere. Arbeiderpartiet har 31 prosent av ordførerne og 25 prosent av kommunestyrerepresentantene. Høyre har 28 prosent av ordførerne og 20 prosent av kommunestyrerepresentantene. Og Senterpartiet har 25 prosent av ordførerne og 16 prosent av representantene. Målt på denne måten har jo Senterpartiet gjort det svært godt. Men så skal man huske på at folketallet er veldig ulikt i kommunene og at Senterpartiet er uforholdsmessig sterke i veldig små kommuner, mens Høyre og AP er lang mer jevne i oppslutning rent geografisk.
Og ser man på hvor mange innbyggere som bor i kommuner med ordførere fra de ulike partier er bildet litt annerledes. Både Oslo, Bergen, Stavanger, Bærum og Asker har nå kvinnelige Høyre-ordførere, mens i Trondheim styrer en mann fra Høyre kommunen. I følge en oversikt TV2 har laget bor 66 prosent av innbyggerne i kommuner som ledes av ordførere fra Høyre, 16 prosent styres av en ordfører fra Arbeiderpartiet og 9 prosent av en ordfører fra Senterpartiet.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar