mandag 16. oktober 2023

Nygammelt digitaliserings- og forvaltningsdepartement

Digi.no om nytt departement

"Tilbake til fremtiden" er det en kjent filmtrilogi som heter. Når jeg leser om det nye departementet som skal opprettes fra nyttår, et nytt digitaliserings- og forvaltningsdepartement tenker jeg at dette minner om noe vi har sett før, med akkurat de samme avdelingene. Man hva er det dette ligner på og i hvilken periode?

Nå skal de sies at departementsorganisering kan fremstå som et litt sært interesseområde og den politiske hukommelsen er ganske kort,  så det er ikke rart at dette omtales som et helt nytt departement  Og navnet er definitiv nytt. Som mange har nevnt er det ikke første gang vi har en minister med digitalisering i tittelen, det hadde både Nikolai Astrup og Linda  Hofstad Helleland ganske nylig, men det er første gang digitalisering er med i navnet til et departement.

Når det likevel er mer enn litt "Back to the future" over dette grepet, handler det om at det mellom 2005 og 2013 var et departement i Norge med navnet "Fornyings- og administrasjonsdepartementet" (på slutten het det Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet) som hadde ansvaret for nettopp digitaliserings- og forvaltningspolitikk. Der var Heidi Grande Røys fra SV statsråd 2005-2009 og Rigmor Aasrud var statsråd 2009-2013. Rigmor Aasrud gikk av 16. oktober 2013, akkurat på dagen 10 år før vi i dag igjen får en statsråd i et eget departement med ansvar for kombinasjonen av forvaltning og digitalisering.

I mellomtiden hadde vi et Kommunal og moderniseringsdepartementet (KMD) som ble opprettet i 2013. Begrunnelsen for den organiseringen var ikke å slutte å jobbe med digitaliserings- og forvaltningspolitikk, men tvert imot å få disse områdene inn i et større og mer kraftfullt departement med ansvar for tverrsektorielle utfordringer, mer brukerorienterte offentlige tjenester, bedre samarbeid mellom stat og kommune, bedre plan- og byggeprosesser, bedre gjennomføringskraft - og med digitalisering som en sentral muliggjører for alt dette.

På det tidspunktet hadde offentlige it-prosjekter et ganske dårlig rykte og jeg tror Fornyingsdepartementet da fremstod som et lite departement uten den helt store gjennomslagskraften innad i regjeringen, og heller ikke når det gjaldt andre departementers arbeid med digitalisering. Det var et ønske om mer kraft, mer helhet og bedre sammenheng i arbeidet. Beslutningen i Statsråd da den nye regjeringen ble utnevnt 16. oktober 2013, og Jan Tore Sanner ble ny kommunal- og moderniseringsminister, var at;

"Statsråd Jan Tore Sanner overtar bestyrelsen av Kommunal- og regionaldepartementet. I tillegg får han ansvar for bestyrelsen av: Arbeidsgiverpolitisk avdeling, Avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester, Statsforvaltningsavdelingen, Avdeling for IKT og fornying (...), Same- og minoritetspolitisk avdeling, administrasjonsavdelingen og Kommunikasjonsenheten i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, og Planavdelingen i Miljøverndepartementet."

I årene etter 2013 ble Avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester innlemmet i Statsforvaltningavdelingen. I 2019 ble seksjon for elektronisk kommunikasjon i Samferdselsdepartementet, med ansvar for mobil- og bredbåndspolitikk, overført til KMD og underlagt digitaliseringsministeren. Det samme ble ansvaret for AltInn, Digital 21 og andre deler av den næringsrettede digitaliseringspolitikken. Disse områdene inngår fortsatt i den samlede digitaliseringsporteføljen til den nye ministeren, og det tenker jeg er bra.

Så når Karianne Tung går på jobb i sitt nye departement og har sine morgenmøter med departementsråden og lederne (ekspedisjonssjefene) i avdelingene hun har ansvar for, er det tre avdelinger rundt møtebordet: Arbeidsgiverpolitisk avdeling, med ansvar for statens arbeidsgiverpolitikk og lønnsoppgjøret i staten, Statsforvaltningsavdelingen, med ansvar for nytt regjeringskvartal, Statsbygg, statsforvalterne og departementenes fellestjenester, DSS. Og Avdeling for IKT og forvaltningspolitikk, med ansvar for nettopp forvaltningspolitikk, it-politikk, personvern og elektronisk kommunikasjon. Dagens beslutning i statsråd er at:

"Daglig leder Karianne Oldernes Tung utnevnes til statsråd, og overtar styret av Statsforvaltningsavdelingen, Avdeling for IT- og forvaltningspolitikk og Arbeidsgiverpolitisk avdeling i Kommunal- og distriktsdepartementet."

Dette er akkurat de samme tre avdelingene med ansvar for forvaltnings- og digitaliseringspolitikk som Rigmor Aasrud (hun hadde noen andre små avdelinger i tillegg) i sin tid hadde ansvar for. Så i stedet for å beskrive dette som et helt nytt departement er det kanskje mer korrekt å beskrive det som en reversering tilbake til Fornyingsdepartementetes tid, men med en noe større digital komponent i miksen og et annet navn.

Det kan sikkert være noen fordeler med å reversere seg tilbake til et mer rendyrket departement for forvaltning og IKT, som da for eksempel får sin egen stemme rundt bordet i regjeringens møter. Men samtidig vil man nok også raskt finne ut at et lite og veldig forvaltingsorientert departement kan havne lengre unna digitaliseringen som skjer i kommunene, i plan- og byggeprosesser, i næringslivet eller i en viktig digital etat som Kartverket. Man kommer litt lenger unna diskusjonene mellom helsesektoren og kommunesektoren om fremtidens journalsystemer. Og det kan fort komme innspill fra næringslivet om at den næringsrettede digitaliseringspolitikken henger tettere sammen med den næringsrettede forskningen, innovasjonspolitikken og forenklingspolitikken, og derfor burde ligge hos næringsministeren. Det eneste virkelig gode svaret på slike innvendinger er å levere i tråd med det som er lovet.

Uansett er det på sin plass å gratulere både Karianne Tung og alle de andre nye statsrådene, og ønske lykke til med et viktig og krevende arbeid. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar