onsdag 18. oktober 2023

Høyrebølge i Bayern og Hessen

Det er spennende og krevende tider i tysk politikk. "Trafikklys"-regjeringen i Berlin med SPD, de Grønne og liberale FDP skal navigere i et landskap med krig Europa, høyere energipriser og klimapolitiske mål det vil bli både dyrt og krevende å nå.

Hvor godt går det så med de som styrer Tyskland? Den beste målestokken er å følge med på delstatsvalgene som kommer underveis. Tyskland har ikke noe felles tidspunkt for lokale og regionale valg, så et eller annet sted i landet er det gjerne en valgkamp,

Tidligere i oktober var det delstatsvalg i Bayern og i Hessen, to tradisjonelt ganske konservative delstater. Bayern er kjent som de store industrikonsernenes hjemstat, og da spesielt München, mens Hessen er delstaten som er kjent for å være delstaten der bank- og finansnæringen holder til, særlig i Frankfurt. Men i begge delstater har die Grünen gjort det godt, og hadde omkring 20 prosent begge steder ved forrige valg i 2018,  Ja, i Hessen resulterte det i en CDU-grønn koalisjonsregjering. Mens i Bayern var det CDUs søsterparti CSU som styrte i koalisjon med det lokale høyrepartiet Freie Wähler (frie velgere).

Så det var flere spennende ting ved delstandsvalgene nå. Dels hvor mye de tre regjeringspartiene i Berlin ville gå tilbake. Om CDU/CSU ville gå frem tilsvarende. Eller om det mer ytterliggående og EU-kritiske og innvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) ville bli den store seierherren, et parti som tradisjonelt har hatt mest støtte i det gamle Øst-Tyskland. Ville dette blir det store gjennombruddet i vest?

I begge delstatene gikk alle de tre regjeringspartiene tilbake. I Bayern fikk de grønne 14,4 prosent og ble fjerde størst, SPD fikk 8,4 prosent og ble femte størst og FDP fikk bare to prosent og falt under sperregrensen. Helt katastrofe for alle tre. Størst ble CSU med 37 prosent, med det var omtrent som det dårlige valget sist, og ganske lavt i bayersk sammenheng. De to vinnerne var de to partiene lenger til høyre, Freie Wähler med 15,8 prosent, frem 4,1, og AfD med 14,6 prosent, frem 4,4. 

Alle regjeringspartiene gikk tilbake også i Hessen. SPD fikk 15,1 prosent, tilbake 4,7, De grønne fikk 14.5 prosent, tilbake 5 prosentpoeng og FPD klarte akkurat sperregrensen og fikk 5 prosent, tilbake 2,5. Die Linke falt under sperregrensen. Her gikk CDU klart frem og fikk 34,6 prosent, frem hele 7,6 prosentpoeng. En solid støtteerklæring til delstatsminister Boris Rhein. Men også her gikk AfD mye frem og ble nest største parti med 15,4 prosent, en fremgang på 5,3 prosentpoeng. 

Det ser med andre ord mørkt ut for den regjerende trafikklys-koalisjonen i Berlin. Men det blir ikke spesielt enkelt for CDU heller når AfD er i ferd med å bli et stort parti, men et parti ingen andre vil samarbeide med. Og i Tyskland er det ingen tradisjon med mindretallsregjeringen, man må forhandle frem en flertallskoalisjon. Er CDU dømt til å regjere i storkoalisjon med SPD nok en gang etter neste valg? Kan de grønne bytte side også nasjonalt. Eller må Tyskland på et tidspunkt bryte med tradisjonen om at det må være flertallsregjering. Det blir spennende å følge tysk politikk fremover. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar