tirsdag 3. oktober 2023

Flytting fra USA til Europa

Et det slik at folk i USA kan bli så misfornøyde med situasjonen i landet sitt at de flytter til Europa? Finner vi spor av noe slikt i statistikken? Og kan man for eksempel knytte det til politiske hendelser, for eksempel det at Trump er president?

Og her er det viktig å også huske på at strømmen av folk har gått motsatt vei i rundt 200 år, eller mer. Europa opplever innvandring fra resten av verden i dag, men har i relasjonen til USA vært et utvandringskontinent. Amerika er et innvandringskontinent. Det preger både kulturen, litteraturen, minnesmerkene og museene. Om strømmen skulle snu er det ganske oppsiktsvekkende.

The Economist har interessert seg i dette i artikkelen "Why Europe is a magnet for more Americans". De beskriver hvordan det er mange undersøkelser de siste årene som viser at mange i USA svarer at de vurderer å flytte fra landet. Det er langt færre som faktisk gjør alvor av det og flytter. 

Men det er ikke bare tomt snakk. Tallene viser at antall amerikanske statsborge i flere europeiske land har økt de siste årene. The Economist skriver:

"More Americans are moving to Europe lately, and many are fleers rather than seekers. The statistics are messy, but in some countries the trend is clear. In 2013-22 the number of Americans in the Netherlands increased from about 15,500 to 24,000; in Portugal it tripled to almost 10,000; and in Spain it rose from about 20,000 to nearly 34,000. In other places, such as France, Germany and the Nordic countries, the number grew moderately or held steady. Britain thinks the number of resident Americans rose from 137,000 in 2013 to 166,000 in 2021 (the latest estimate)."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar