onsdag 3. mai 2023

Kraftig nedgang i hyttesalget

Hyttesalget faller kraftig, i følge ny statistikk fra SSB. De skriver:

"I alt ble det omsatt 1 806 fritidsboliger i fritt salg i 1. kvartal 2023. Det er en nedgang på 24,5 prosent fra samme kvartal året før. Vi må helt tilbake til 1. kvartal 2003 for å finne færre omsetninger.– Det kan være flere årsaker til nedgangen. Høye strømpriser og en stigende rente kan ha gjort mulige kjøpere mer forsiktige. I tillegg var det veldig mange omsetninger i perioden 2020-2022, noe som kan ha bidratt til at antallet har gått noe ned i 2023, sier seksjonssjef Dagfinn Sve i SSB."

Oppganger og nedganger som dette er spennende saker. For hvordan vet vi om en kraftig oppgang er en ny trend, eller bare en situasjonsbestemt endring som vil normalisere seg igjen? Eller som i dette tilfellet falle lavere enn trenden i forkant? Ved inngangen til pandemien var det jo ikke så rent få som spådde at mer tid på hytta, gjerne med hjemmekontor og høyhastighets brebånd, er den nye normalen. Og det kan jo også være tilfelle litt lengre fremover. 

Men akkurat nå virker det som om høye renter og høyere strømpris (uten strømstøtte) er nok til å reversere utviklingen. Og kanskje er det slik at flere enn ventet foretrekker å møte opp på jobben og prate med andre.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar