I disse dager blir befolkningen i India større enn befolkingen i Kina. India er blitt verdens mest folkerike land og det kommer til å vare lenge.
Indias folketall vil fortsette å vokse i over tre tiår til, mens Kina har nytt toppen og vil bli mindre. At India passerer Kina var ingen overraskelse. Trendene har pekt i den retningen i lang tid og årsaken ligger selvfølgelig i at det i India er slik at kvinnene føder flere barn. mens Kina har praktisert en streng ettbarnspolitikk i mange år. Og selv om landet nå har oppgitt denne politikken, der det ikke ut som fødselstallene går opp igjen, heller tvert imot.
Dette gjør at India ikke bare har tatt igjen Kina, men de vil skyte forbi og bli et langt større land. Kina kommer ikke bli noe større enn de er nå. Landet er i ferd med å passere toppen, og nettopp på grunn av den trenge ettbarnspolitikken, som ser ut vil å ha virket mye bedre enn det var planen, så kommer Kinas befolking til å falle omtrent like raskt som den har økt.
I år er folketallet i både India og Kina 1,43 milliarder mennesker. Allerede i 2030 er India klart større, med 1,51 milliarder personer, mens Kina har 1,42 milliarder. Og går vi frem 30 år til 2060 har India vokst til 1,7 milliarder, mens Kina har krympet til 1,2 milliarder. Ytterligere 30 år frem i tid, i 2100 har India passert toppen og har 1,5 milliarder, mens Kina har krympet videre til bare 767 millioner innbyggere. Her er flere visualiseringer av befolkningsutviklingen i verden.
Land som krymper i folketall vil være hovedtrenden i mange deler av verden i andre halvdel av dette århundret. I flere land i Europa er dette tilfelle allerede, men det kommer til å bli et mer globalt fenomen om noen år. Og fører med seg et nytt sett med utfordringer som er litt annerledes enn de som har preget verden de siste tiårene der vi har vært mer bekymret for at plassmangel og ressursknapphet på grunn av stadig høyere folketall. Men det er et tema jeg må komme tilbake til her på bloggen senere.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar