tirsdag 16. mai 2023

Fortsatt færre kollektivpassasjerer enn i 2019

Ikke uventet gikk bruken av kollektivtransport kraftig opp i 2022 sammenlignet med 2021, et år preget av pandemi og mye bruk av hjemmekontor. Oppgangen i 2022 var på 33 prosent i følge Statistisk sentralbyrås (SSB) årsstatistikk for kollektivtransporten.

Er vi så tilbake på det nivået vi var før pandemien. Tallene viser at det er vi ikke. Det er færre kollektivreiser i dag enn det var i 2019. 626 millioner kollektivreiser i 2022 er 92 millioner færre reiser enn i 2019, eller 13 prosent lavere.

Så er det jo også interessant å se hvilke transportformer som sørger for 626 millioner reiser i løpet av et år. Når man følger nyhetssendingene kan man komme i skade for å tro at jernbane er en veldig mye brukt reiseform. Og jernbanen er utvilsomt viktig for mange mennesker som bor i nærheten av en jernbanestasjon, men mye av oppmerksomheten skyldes nok at ting går galt og toget ikke kommer når det skal. Jernbane står for 11 prosent av kollektivreisene i Norge. Båt står for 2 prosent. Betydelig større er skinnegående trikk og forstadsbane som står for hele 26 prosent av reisene. De er ikke så mange steder i landet, men det bor veldig mye folk der de finnes.

Men klart størst innenfor kollektivtransporten er buss. Hele 62 prosent av alle kollektivreiser skjer med buss. Bussreiser er i motsetning til de øvrige transportformene noe som finnes i hele landet. Og selv om busstilbudet er viktig for folk i distriktene, er det faktisk slik at flest bussreiser pr innbygger foregår i Oslo. SSB skriver:

"I 2022 reiste hver nordmann i gjennomsnitt 113 ganger med kollektivtransport uavhengig av type. Antall bussreiser per innbygger var 70 for hele landet, men her er det store forskjeller mellom fylkene. I Oslo reiste hver innbygger i gjennomsnitt 145 ganger med buss, mens fylkene med færrest reiser var Innlandet og Nordland med henholdsvis 26 og 27 bussreiser per innbygger."

Et viktig spørsmål for de som nå skal planlegge kollektivrutetilbudet i årene som kommer er om etterspørselen vil komme opp igjen og passere nivået før pandemien. Det er vanskelig å vite sikkert. Noen har hevdet at det har etablert seg et mønster der folk i større grad bruker hjemmekontor eller hyttekontor, og har færre jobbreiser. Det er mulig det stemmer, men kanskje ikke i samme omfang som de største hjemmekontorentusiastene så for seg.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar