mandag 22. mai 2023

Et lite gresk valgmirakel

Helgens valg til nasjonalforsamlingen i Hellas har fått ganske lite oppmerksomhet. Langt mindre enn valget i Tyrkia og langt mindre enn valg i Hellas fikk for noen få år siden. Det er nok en bra ting for Hellas at politikken er blitt kjedeligere. Og det er smått utrolig at en konservativ regjering ikke bare vinner gjenvalg, men vinner over 40 prosent av stemmene.

Skrur vi klokken noen vår tilbake var det "det nye venstre" på fremmarsj i Sør-Europa. De skulle ta opp kampen mot markedet og mot krav om å vise økonomisk disiplin. Og ikke noe sted hadde venstresiden så store politiske rockestjerner som i Hellas der venstrepopulistene i Syriza vant valget i 2015. Alexis Tsipras ble statsminister og den enda mer radikale motorsyklende professoren Yanis Varoufakis holdt forelesninger over hele verden om hvordan Hellas viste vei ved å utfordre og etter hvert avskaffe kapitalismen.

Vel, det varte tydeligvis ikke så lange. Det konservative Ny Demokrati har styrt Hellas siden 2019 og har tydeligvis gjort det godt. De fikk 41,8 prosent ved valget, omtrent som sist og mye bedre enn meningsmålingene antydet. Syriza fikk bare 20 prosent, tilbake 11 prosent, til tross for en mer moderat fremtoning. Og Yanis Varoufakis har for lengst stiftet sitt eget pari som bare fikk 2,6 prosent og dermed falt ut av nasjonalforsamlingen.

Hva så med PASOK, det store greske sosialdemokratiske partiet som brøt sammen da den nye venstresiden vant frem? Og som fikk den tvilsomme æren av å sette navn på et helt fenomen, "pasokifisering" av sosialdemokratiet da de i løpet av et par valg falt fra 43 prosent i 2009 til under 5 prosent i 2015. PASOK har omgruppert med et par nye partnere og gjør det bedre nå, med 11,5 prosent av stemmene. Ikke størst på venstresiden, men det går i hvert fall oppover.

Valgmiraklet er det nok likevel Ny Demokrati som står får. Å vinne enda et valg og med 40 prosent oppslutning på å mane til moderealsjon og ved å argumentere for at man må skape verdier for å kunne dele dem, er godt gjort. Og så er det greske valgsystemet slik at dersom ingen koalisjon får flertall så skal det avholdes et nyvalg der det største partiet få et ekstra "styringstillegg" i form av flere mandater. Så kanskje det blir rent flertall for Kyriakos Mitsotakis og Ny Demokrati etter hvert?

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar