tirsdag 30. august 2022

Stadig mer skog

Det blir stadig mer skog i Norge. Selv om den årlige tilveksten er noe mindre nå enn for noen år siden, er volumet av gran furu og lauvtrær større i år enn i fjor og 11 prosent høyere enn for 10 år siden. Statistisk Sentralbyrå skriver:

"I taksten for perioden 2017-2021 viser beregningene at det i alt står 995 millioner kubikkmeter tømmer i skogene våre. Den årlige tilveksten var på 24 millioner kubikkmeter, omtrent samme nivå som for ett år siden. Til sammen står det nå 879 millioner kubikkmeter tømmer på det produktive skogarealet hvor det kan drives skogbruk, en økning på 6 millioner kubikkmeter på ett år, ifølge statistikken Landsskogtakseringen. I tiårsperioden fram til og med taksten for perioden 2013-2017 var den gjennomsnittlige årlige økningen av stående tømmer på produktivt skogareal 13 millioner kubikkmeter, men med en fallende trend. I årene etter har volumøkningen i gjennomsnitt vært 5 millioner kubikkmeter per år."

Nå kan man sikkert innvende at dette ikke er så veldig bra fordi mer av Norge gror igjen, og at det hadde vært bedre med en balanse. På den annen side minner SSB om at skogen binder karbon, og at skogen i Norge tar opp omkring halvparten av Norge CO2-utslipp:

"Norske skoger hadde et opptak av CO2-ekvivalenter på 24,5 millioner tonn i 2020, viser tall fra Miljødirektoratet. Til sammenlikning ble det i 2021 i alt sluppet ut 49,1 millioner tonn
CO2-ekvivalenter i Norge, viser statistikken Utslipp til luft."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar