mandag 7. mars 2022

Naturgassprisen til himmels

Omtrent så lenge jeg kan huske har oljepris vært spennende (i hvert fall synes noen av oss det), mens gasspris har vært temmelig kjedelig og fått lite oppmerksomhet. Gass har vært mindre lønnsomt enn olje og mindre global enn olje. Omtrent lite like spennende som strømprisen.

Så har et sammenfall av en rekke ulike ting gjort at europeiske strømpriser plutselig ble veldig spennende. Og siden europeisk naturgass brukes til å lage europeisk strøm har plutselig gassprisen også gått i været. Grafen over som tilbake til i fjor sommer viser at gassprisen kom opp i over 50 euro pr megawattime etter å ha vært betydelig lavere så lenge de fleste kan huske. Det har bidratt til dyrere strøm.

Men russisk invasjon av Ukraina gir det hele en helt ny omdreining. Russland er den største eksportøren av naturgass til Europa, Ukraina er det store transittlandet, og begge deler er temmelig utsatt når produsenten og transportøren er i krig med hverandre. Dagens Næringliv skriver dette i dag:

"– I dag er det usikkerheten og frykt for sanksjoner mot russisk olje og gass fra Vesten som driver prisen opp. Søndagens samtaler mellom USA og EU har slått ut både i olje- og gassmarkedet. Det er frykten for fremtidige leveranser og at man vil kunne miste russiske volumer, sier Rystad Energy-analytiker Sindre Knutsson. (...) – I 2021 forsynte Russland over 30 prosent av gassetterspørselen i Europa, og sånn sett er vi veldig avhengig av russisk gass. Russland har vært det største enkeltlandet når det kommer til forsyning. Dersom oljesanksjoner blir en realitet, så er spørsmålet om gass vil bli det neste, sier analytikeren."

Kanskje er det slik at markedet allerede har forskuttert et gassforsyningene gjennom Ukraina får problemer, slik at prisoppgangen allerede er tatt ut. Men det er neppe lurt å være veldig skråsikker i en situasjon som dette.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar