Mens det er bred politisk enighet om at hovedmodellen i norsk arbeidsliv bør være faste ansettelser og at det også bør være heltidsansettelser, i hvert fall for alle som ønsker det, er det noen former for midlertidighet og oppdragsjobber som er helt uomstridte. Det gjelder noen områder der det er snakk om roller som i sin natur ikke er fulltidsjobber, blant annet ting vi i dagligtale omtaler som "verv".
I Statistisk sentralbyrås statistikk over frilansere, oppdragstakere og personer som mottar honorar finner vi mer informasjon om hvor mange personer som av ulike grunner er med i disse kategoriene. Den største kategorien er av SSB omtalt som "andre administrative ledere", som i all hovedsak handler om styremedlemmer som mottar honorar (lønn) for jobben. Det er i alt over 95 000 slike. Mange av disse har en fulltidsjobb ved siden av.
Nest største kategori omtales som "barnehage- og skolefritidsassistenter mv" der dette "med videre" i følge SSB også omfatter fosterforeldre og støttekontakter. I alt er dette ca 34 000 personer der jeg antar at mange kombinerer dette med annet arbeid, eller er studenter. Nesten like mange, omkring 33 500 er kategorien politikere. Jeg antar dette ikke inkluderer de som har politikk som heltidsjobb (regjeringsapparat, stortingsrepresentanter og ordførere, tross alt ganske få i Norge), men handler om folkevalgte som har godtgjørelser for møter, komiteverv osv, først og fremst i kommunepolitikken og folk som har honorar for å være valgfunksjonærer i valgår.
Så er det i tillegg 12 500 kategorisert som organisasjonsrådgiver, som jeg tror først og fremst er lokale tillitsvalgte fra fagforeninger og omkring 11 000 helsefagarbeidere, en liten kategori som inkluderer avlastere og personer med omsorgslønn. Mer om forskjellen på denne kategorien lønnsmottakere og ordinære arbeidsforhold kan man få informasjon om hos skatteetaten.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar