mandag 14. mars 2022

Kraftig nedgang på Kinas børser

Grafen til høyre viser kursutviklingen på Hong Kong-børsen de siste fem årene. Dagens sluttkurs er den laveste i hele femårsperioden, Den er lavere enn da pandemien kom vinteren 2020, over 30 prosent lavere enn den var for et år siden og over 40 prosent lavere enn i januar 2018.

Årsaken er sannsynligvis summen av en rekke ting, og kanskje særlig to, som ikke har gått Kinas vei den siste tiden. Den ene er Russlands brutale overfall på Ukraina, som også risikerer å sette Kina i et svært dårlig lys og de ikke klarer å distansere seg tydeligere fra Russlands handlinger. 

Kinas andre problem, som ser ut til å øke kraftig akkurat nå, er spredningen av omikron-varianten av covid. Det kan virke litt rart sett fra Nord-Europa, der tiltakene er mer eller mindre forsvunnet helt, men vi må huske på at mens vår strategi har vært å unngå overbelastning av helsetjenestene, og tilpasset tiltakene etter det, er Kina blant landene som har satset på å stanse smittespredningen helt. Det har krevd langt mer drastiske tiltak også tidligere, men med den langt mer smittsomme omikron-varianten er det sannsynligvis helt umulig. Og med en enorm befolkningen der nesten ingen har hatt covid før og relativt få har tatt en booster-dose, er det grunn til å tro at belastningen på helsetjenestene kan bli svært stor.

Og på toppen av dette kommer de utfordringene Kina allerede hadde, med økt proteksjonisme og ulike straffereaksjoner og motreaksjoner i forholdet til USA. Og landet har dessuten utfordringer med å overbevise vestlige land om at deres teknologileverandører respekterer personvern og opererer uavhengige av statens sikkerhets- og etterretningsvirksomheter.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar