mandag 28. mars 2022

Veien til lønnsom og grønn hydrogenproduksjon

Det virker som det ganske bred enighet om at hydrogen vil spille en viktig rolle som en energibærer som kan erstatte hydrokarboner. Ikke nødvendigvis i biler, og på andre områder der batterier som lades ved hjelp av fornybare energikilder er et mulig og lønnsomt alternativ, men hydrogen vil være viktig på mange andre områder.

Ikke all hydrogenbruk er miljøvennlig. Det er avhengig av hvordan hydrogenet produseres, Den vanligste måten, å skille ut hydrogen fra naturgass (såkalt grått hydrogen) innebærer fortsatte utspill av CO2. Skiller man ut og lagrer CO2 fra naturgassen har man såkalt blått hydrogen, et langt bedre alternativ. og fremvoksende industri der Norge har muligheten til å spille en viktig rolle. Denne utslippsfrie hydrogengassen kan også brukes til å produsere utslippsfri ammoniakk som kan være mer egnet som drivstoff i skip enn ren hydrogen.

Men en viktig utslippsfri konkurrent til blå hydrogen er hydrogen produsert gjennom elektrolyse av vann, såkalt grønn hydrogen. Den er riktignok bare utslippsfri hvis den produseres med elektrisitet fra fornybar elektrisitetsproduksjon, for eksempel, vann-, vind- eller solkraft. Og her har jo også Norge noen interessante muligheter. Utfordringen er pris, som blant annet er en konsekvens av virkningsgrad. Hvis for mye energi går tapt i omdanningsprosessen blir det vanskelig å konkurrerer. 

Derfor var det interessant å lese i The Guardian om forskning som bidrar til et enormt sprang i effektiviteten i elektolyseprosessen, og løfte energikonverteringen fra dagens 75 prosent til hele 95 prosent. Et Australsk forskningsprosjekt kan være et bidrag til forskjellen på ulønnsom og konkurransedyktig hydrogenproduksjon på den grønne måten. De skriver:

"Australian researchers claim to have made a “giant leap” in lifting the efficiency of electrolysers, bringing forward the time when green hydrogen will be competitive with fossil fuels as an energy source. Hysata, a company using technology developed at the University of Wollongong, said its patented capillary-fed electrolysis cells achieve 95% efficiency, meaning little wastage, beating by about one-quarter the levels of current technology."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar