DNgründers om tredje milliardsalg |
Nå kan man selvsagt innvende at det ikke bare er gode nyheter at en norsk teknologibedrift selges til utlandet, men det spesielle her er at eieren ikke har har vane å ta ut gevinsten og nyte livet. Det er faktisk tredje gang Geir Førre selger en bedrift for et milliardbeløp, og han er involvert i flere spennende ting, så han har helt sikkert ikke tenkt å gi seg med det første.
Jeg blogget om Geir Førre i et innlegg om "Norges råeste seriegrundere" tilbake i 2010, da han hadde solgt Chipcon, elektronikkselskapet han etablerte i 1996 til Texas Instruments for 1,1 milliarder kroner. Med en eierandel på 8 prosent kunne han sikkert gjort noe helt annet enn å bli gründer igjen, men han satte i gang med en ny bedrift, Energy Micro, som hadde noen voldsomme vekstambisjoner. Jeg hadde gleden av å møte Geir Førre et par ganger i innovasjonsnettverket til Polyteknisk Forening på den tiden og han understreket alltid veldig sterkt at det å lykkes ikke handler om enkeltpersoner, men om å finne gode medarbeidere og bygge et team og en kultur som lykkes med å konkurrere med de beste i verden.
Men så er det nok også slik at noen enkeltpersoner er utstyrt med noen egenskaper som gjør at de ikke bare er i stand til å lykkes en gang, men flere, og blir såkalte "seriegrundere". I juni 2013 blogget jeg om at Geir Førre hadde solgt sin andre millardbedrift til utlandet (og det var et fint oppslag i Haugesunds avis her). Engery Micro ble solgt til Silicon Labs for 1,3 milliarder kroner, og Førres eierandel ga ham i følge Haugesunds avis en gevinst på 350 millioner kroner.
Da kunne man jo, etter to helt ekstraordinære suksesser, sett for seg at det var på tide å gi seg. Men nå i slutten av november kom som sagt nyheten om at Geir Førre for tredje gang har solgt en bedrift til amerikanske eiere, denne gangen Prox Dynamics som lager bittesmå helikopterdroner som er etterspurt blant annet av forsvarsindustrien og eksporterer til 22 land. Førre er opptatt av å få frem overfor Dagens Næringsliv at det ikke er han som er gründeren bak selskapet, men som største eier og styreleder får vi vel tro at han har bidratt litt denne gangen også. Og Dagens Næringsliv oppsummerer jo det som er oppnådd så langt ganske presist:
"Geir Førre har hatt en usedvanlig treffsikkerhet med sine oppstartsselskaper og investeringer. Nå er han for tredje gang med på å selge et teknologiselskap til USA for over én milliard kroner. I 2005 fikk ble Chipcon, der Førre var gründer og toppsjef, solgt til Texas Instruments. Etter Chipcon startet Førre Energy Micro, som ble solgt til amerikanske Silicon Labs for et milliardbeløp i 2013. Nå står Prox Dynamics, der Førre er største aksjonær og styreleder, for tur. Onsdag ble det kjent at selskapet selges til amerikanske Flir Systems for 134 millioner dollar – 1,15 milliarder kroner."
Det er i hvert fall to grunner til at suksesshistorier som dette er viktige for Norge. For det første har det selvfølgelig direkte positiv betydning for de ansatte i virksomheten, for ulike leverandører og samarbeidspartnere og for lokalsamfunnet rundt at en bedrift går fra å bare være en idé til bli verdsatt til en milliard. En bedrift som lykkes skaper både arbeidsplasser og skatteinntekter. Men det har i tillegg en bredere samfunnsmessig effekt at noen lykkes med gründerskap og innovasjon i Norge, både ved at det inspirerer andre gründere til å satse, men også ved at gründere som lykkes, og for eksempel selger seg ut av bedriften på et tidspunkt med en gevinst, veldig ofte bruker kompetansen og kapitalen de har opparbeidet til å hjelpe frem andre gründere.
En gründerbedrift med vekstambisjoner er avhengig av kapital for å finansiere veksten som skal skje før inntektene er store nok. Man kan alltids søke om et lån i banken og vi er glade i å diskutere statlige virkemidler av ulike slag i Norge, men det er neppe noen tvil om at det aller beste er å ha med seg private investorer med relevant kompetanse på teknologi og markeder som vet hva det handler om. I et land med knapphet på privat kapital som finner veien til teknologiinvesteringer med høy risiko er det enormt verdifullt å ha noen personer med gründererfaring som bruker egen tid og penger på å få frem nye bedrifter.
Et eksempel på en organisering av en slik satsing er Founders Fund der noen av de norske IT-gründerne som har lykkes de siste par tiårene samarbeider om et slikt investeringsfond med både kompetanse og kapital som kan bidra til å skape nye suksesser (Aftenposten skrev om Founders Fund her i 2013 da det ble etablert og jeg blogget om det her). I diskusjonen om hva som virker for å fremme mer entreprenørskap og innovasjon bør vi sannsynligvis bli enda mer opptatt av å få råd fra miljøer som dette om hva som skal til for å få enda mer privat kompetent kapital til å finne veien til de nye gründerbedriftene.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar