fredag 24. oktober 2008

Neste dominobrikke?

Krisen begynte i boligsektoren i USA. Så har den spredt seg til bank- og finanssektoren i flere land. I tillegg er byggebransje, shipping og varehandel allerede rammet hardt av svakere etterspørsel, også her i Norge.

At det blir vanskeligere framover er det ikke tvil om. Men blir det flere spektakulære kollapser av typen Island eller Lehman Brothers? Mediene har i hvert fall noen teorier om ting som kan kollapse:

Hedgefond er en helt opplagt kandidat. Freakonomics skriver om hvordan mange hedgefond har investert tungt i boligobligasjoner, og for å øke gevinstmulighetene har de gearet opp denne egenkapitalen kraftig med store lån. New York Times mener at mange av disse hedgefondene må være langt under vann og er flere er nødt til å kollapse snart. Det vil rive med seg en del pensjonsformuer i fallet.

Skip og rigger under bygging, med lite egenkapital og mye lånekapital er en annen kandidat. I følge E24 kan hvert tredje bulk- og containerskip som er i ordre likevel aldri bli levert på grunn av mangel på byggelånsfinansiering. Også for riggselselskaper med mye lån i forhold til inntektene kan det bli tungt å skaffe ny finansiering.

Dubai er kandidat nr tre. En gigantisk lånefinansiert byggeboom der man skal bygge splitter nye turistbyer med verdens høyeste bygning og en kunstig øy formet som en palme. Og masse annet. Men hvordan vil dette gå hvis lån blir dyrere, oljeprisen faller og turistene uteblir. Både Newsweek og Time advarer.

Emerging markets. The Economist spekulerer på om et land i Øst Europa vil bli det neste Island. De har store budsjettunderskudd og vil ha vanskeligheter med å mobilisere like mye ressurser som vestlige land dersom de må redde bankene. Også de store fremvoksende økonomier med sterk vekst andre steder i verden: Kina, India, Brasil, Russland, Sør Afrika og Sør Korea kan komme pådra seg store utfordringe under denne krisen.