søndag 13. november 2022

Mellomvalg i USA

Hvem som vant mellomvalget i USA er det litt delte meninger om. Demokratene er veldig fornøyd med å ha beholdt flertallet i senatet. Mange republikanere er fornøyd med at Ron DeSantis vant en uventet stor seier i guvernørvalget i Florida, en gang en vippestat, og seiler opp som en troverdig presidentkandidat og et alternativ til Trump.

Det er mindre tvil om hvem den største taperen er. Donald Trump stilte ikke til valg, men de kandidatene han lykkes med å få nominert gjorde det jevnt over ganske dårlig sammenlignet med mer normale republikanere. Noe som ikke nødvendigvis får Donald Trump til å gi opp ambisjonen om å bli president igjen, men det gjør han mye lettere å utfordre. Han er ikke lenger keiseren ingen tør å være uenig med. 

Ellers lar jeg meg stadig forbause over hvor utrolig lang tid det tar å telle stemmer i USA, og hvor stor forskjell det er mellom de ulike delstatene. Mens det i Florida åpenbart er slik at de har satt sin ære i å være først ferdig, og har valgresultatene klare på valgnatten (det har ikke alltid vært slik), så er ørkenstatene i vest grusomt langsomme. De kommer opp i 70-80 prosent, og å stopper det hele opp på grunn av egne regler for hvordan man håndterer forhåndsstemmer og postsstemmer. 

Ved presidentvalg ser man ikke hvor langsomt det går å telle stemmer i California, for da er resultatet så opplagt, men å fylle representantenes hus (USA har fortsatt ikke avgjort hvem som vinner, men republikanerne leder 211 mot 204) tar besynderlig lang tid. Nå er det fremdeles 20 valgdistrikter som ikke er avgjort i USA totalt. 11 av disse er i California 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar