mandag 28. november 2022

Vinmonopolet 100 år

Vinmonpolet ble opprettet i 1922 og feirer i år 100 år. Et statlig monopol som i dag virker svært veldrevet og sannsynligvis aldri har vært så lite omstridt som akkurat nå. Opp gjennom historien har det vært mange som har vært mot Vinmonopolet, både de som har vært kritiske fordi alkohol blir alt for tilgjengelig og de som har ment at Vinmonopolet begrenser tilgang og valgfrihet for innbyggerne og at i hvert fall sterkøl og vin burde vært mulig å kjøpe i dagligvarebutikker. Men det er færre kritikere på begge sider nå.

Pussig nok ble Vinmonopolet født under brennevinsforbudet i Norge som varte fra 1916 til 1927. Men det var unntak. Leger kunne skive ut brennevin på resept til både mennesker og dyr. Aftenposten historie skriver om hvordan hestehelsen aldri har vært dårligere i Norge enn i disse årene, særlig i forbindelse med høytider og bryllup, for hesten kunne få to hele flasker med brennevin.

Da spanskesyken kom fra 1918 ble det et folkekrav at man skulle få tilgang på konjakk fordi ingenting legene ellers hadde av legemidler hadde noen virkning. Og det ble rasjonering av konjakk til folket med egne rasjoneringskort. I tillegg var et en del leger som gjorte utskriving av resepter på brennevin til en lukrativ levevei. Aftenposten historie skriver:

"En rekke leger utnyttet situasjonen og gjorde brennevinsresepter til en levevei. I løpet av 1923 hadde den aller ivrigste reseptskriveren i hovedstaden klart å skrive ut 48.000 resepter. Det er 130 pr. dag! Smutthullene ble stadig større, og interessen for hjemmebrenning økte. I tillegg ble alkohol innført illegalt, noe forfatter Salmund Kyvik vet mye om. Han har beskrevet disse ulovlige smuglertoktene i bokserien «Nattlys». Smuglertiden er en velbrukt betegnelse på forbudstiden, ikke minst i kyststrøkene."

Mer om forbudstiden og om Vinmonopolets historie ellers, blant annet om kampen om antall utsalgssteder,  gjennom 100 år er det her på Aftenposten historie.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar