tirsdag 1. februar 2022

Uventet liten oppgang i arbeidsledigheten

Tross omikron og ny nedstengning i desember og januar, steg arbeidsledigheten i Norge mye mindre enn fryktet. Bare 500 flere registrere seg som ledige i januar. NAV skriver om de helt nye tallene fra i dag at:

"Omikron fikk mindre konsekvenser på arbeidsmarkedet enn først fryktet. Antall arbeidssøkere økte kun med 500 i januar, justert for sesongvariasjoner. Ved utgangen av januar er det registrert 126 100 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV, noe som utgjør 4,5 prosent av arbeidsstyrken

– Både lønnstøtteordningen og påfølgende lettelser i smitteverntiltakene førte til færre arbeidssøkere enn omikron ellers ville gitt. I tillegg har flere av de som var helt permittert begynt å jobbe litt igjen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

74 100 personer er registrert som helt ledige ved utgangen av januar, noe som utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken."


Men som ellers under hele denne pandemien er belastningen ujevnt fordelt. Norsk økonomi som helhet og de aller flest bransjer går svært bra. Eksporten og  handelsbalansen setter nye rekorder. Men bransjene som lever av at folk har det hyggelig sammen sliter når det kommer strenger smittevernregler:

"Antallet arbeidssøkere har gått ned i de aller fleste yrkesgruppene fra desember til januar. Nedgangen var størst blant personer med bakgrunn fra butikk- og salgsarbeid, med 600 færre arbeidssøkere. Innen reiseliv og transport er det derimot 3 400 flere arbeidssøkere enn i desember. Ved utgangen av januar er andelen helt ledige høyest innen reiseliv og transport, med 6,9 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen undervisning og akademiske yrker, begge med 0,7 prosent."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar