Oppsummeringen av norsk deltagelse i EUs forskningsprogram 2020 viser at det mellom 2014 og 2020 er hentet hjem 16 milliarder kroner i til norske forsknings- og innovasjonsmiljøer. Regjeringen skriver på sine nettsider at:
"Norske bedrifter, forskningsmiljøer, helseforetak og kommuner har de siste sju årene deltatt i den harde konkurransen om midler fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Nå er de siste midlene tildelt. Fasiten viser at de norske aktørene til sammen har fått hele 16,2 milliarder kroner i programperioden fra 2014 til 2020.Dette tilsvarer 2,53 prosent av midlene fra Horisont 2020, og er betydelig høyere enn ambisjonen om 2 prosent. Deltakelsen i forsknings- og innovasjonsprogrammet har bidratt til økt kvalitet i norsk forskning, flere innovative miljøer, bedre offentlige tjenester og et mer konkurransedyktig næringsliv i hele Norge."
Dette er gledelige tall og det er naturligvis ekstra positiv at tildelingene til norske miljøer ligger godt over den målsettingen som ble satt. Det er et resultat av en systematisk jobbing med å bygge langsiktige partnerskap og løfte kvaliteten og relevansen til forskningsprosjektene det søkes penger til, slik at de når opp i konkurransen.
Så er det naturligvis ikke slik at pengene fordeles flatt utover i denne type konkurranse der det er de beste prosjektene som vinner. Som i idretten er det noen som vinner oftere enn andre. I denne sammenhengen er det fire norske miljøer som er langt større enn alle de de andre: Sintef, Universitetet i Oslo, NTNU og Universitetet i Bergen, De har totalt mottatt omkring 6 av de 16 milliardene norske virksomheter har mottatt. Regjeringens nettsider sier:
"Sintef er den norske aktøren som har sikret seg den aller største delen av Horisont 2020-midlene. Forskningsinstituttet har mottatt til sammen 2,2 milliarder kroner gjennom deltakelse i totalt rundt 300 prosjekter. I den siste tildelingsrunden for Horisont 2020 fikk SINTEF finansiering til prosjektet PYROCO2, som er et samarbeid mellom instituttsektoren, næringslivet og offentlige virksomheter. Målet er å bruke bioteknologi til å omdanne CO2 til nyttige produkter.
Universitetet i Oslo hentet hjem mest penger av universitetene (1,7 milliarder kroner fordelt på 256 prosjektdeltakelser). Universitetet har blant annet fått 82 millioner kroner til prosjektet Scientia Fellows II, som finansierer karriereutvikling for unge forskere innen medisin og knytter forskningen tettere til næringsliv og innovasjon."
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar