lørdag 26. februar 2022

Befolkningsutviklingen 2021

Ved årsskiftet var det 5 425 270 innbyggere i Norge, en oppgang på 33 901 det siste året. SSBs årstall for befolkningen forteller om en lav vekst sammenlignet med veksten for noen år siden. At det likevel er en oppgang skyldes et fødselsoverskudd på litt over 14 000 personer og en nettoinnvandring på 19 650 personer. Særlig innvandringen har falt de siste årene.

En annen viktig endring som har skjedde gjennom flere år  og som påvirker den demografiske utviklingen, er at distriktskommunene ikke har et fødselsoverskudd. Før i tiden var det et større fødselsoverskudd på landet enn i byene, og så flyttet unge mennesker til byen for å få utdanning og jobb. I dag er det fortatt tilflytting til byene (og i enda større grad kommunene rundt byene), men det er ikke noe fødselsoverskudd i distriktene å ta av. Når det heller ikke er noe særlig arbeidsinnvandring til Norge går langt flere kommuner i minus befolkningsmessig.

Jeg har tidligere vært opptatt her på bloggen av hvordan lave fødselstall i små distriktskommuner er et større problem enn fraflytting (de unge har allerede flyttet). I ganske mange kommuner er det langt færre barnefødsler i året enn det som skal til for å fylle en skoleklasse. Og i noen kommuner er det så få fødsler at det store spørsmålet er om nyttårsbarnet blir født før sankthans eller ikke.

Ser vi på SSBs tall over fødsler, dødsfall, innflyttinger og utflyttinger på kommunenivå, finner vi svaret på antall barnefødsler i alle 365 kommuner i Norge også. I Oslo ble det født 9563 barn, i Bergen 3226, i Trondheim 2362 og i Stavanger 1617. Også i Bærum, Drammen og Kristiansand ble det født over 1000 barn i fjor. 

I motsatt enda av skalaen finner vi Utsira kommune i Rogaland der det ikke ble født noen barn, folketallet falt med 4 innbyggere og innbyggertallet er nå nede i 188. I alle andre kommuner ble det født barn i 2021, men ikke nødvendigvis så mange. I Vevelstad, Røst og Røyrvik ble det født to barn, i Fedje, Sollund og Ibestad 3, i Værøy, Lavangen og Dyrøy ble det født 4 og i Kvitsøy, Namsskogan, Moskenes, Gratangen. Kvænangen, og Hasvik var det 5 barnefødsler.

Og mens Oslo vokste med 2817 innbyggere totalt, og kommuner som Lillestrøm, Lørenskog og Ullensaker med henholdsvis 2142, 1953 og 1106 innbyggere, er det negativ befolkningsutvikling i mange distriktskommuner. Størst nedgang i 2021 hadde Sør Varanger med 178 færre, Steinkjer 148, Åmot 143 og Narvik 131 færre innbyggere.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar