onsdag 1. juli 2020

Trump er bra for forlag og bokhandlere

Effektene av Donald Trumps polariserende måte å være president på er på mange områder grundig analysert og diskutert. Og mye blir sagt og skrevet om de som taper på det vedvarende høye konfliktnivået, både innenlands og utenlands.

Men det er også noen vinnere i den politiske polariseringens tidsalder, og noen av disse vinnerne er slett ikke begeistret for Donald Trump. Likevel lever de godt på all oppmerksomheten Trump får hver eneste dag. De mest opplagte er nyhetskanaler på TV og seriøse aviser, også de som er svært kritiske til Trump, som CNN, New York Times, Washington Post og The Guardian. Alle mistet kunder og har slitt økonomisk, men har opplevd et etterlengtet oppsving i tre år takket være presidentens ulike utfall og utspill.

Det er også noen andre, og noen litt overraskende, som tjener på den politiske polariseringen. The Economist trekker frem forlag og bokhandlere som vinnere i artikkelen "Donald Trump’s presidency has been a gift for booksellers". Mange av bøkene som har kommet om Donald Trump har solgt ekstremt godt. Det gjelder bøker på begge sider av den nåværende politiske avgrunnen, blant annet har flere av journalistene i Fox News skrevet bøker som støtter Trumps prosjekt, men de aller største salgstallene har de mest kritiske bøkene om hva som foregår på innsiden av det hvite huset.

The Economists bokliste har plukket ut de si bestselgende bøkene på hver side, men omfatter bare hardback-salgstall siden flere av bøkene ikke har kommet i paperback enda. Michael Wolffs "Fire and Fury" og Bob Woodwards "Fear" har solgt over en million eksemplarer hver. To andre bøker har solgt en halv million. Og for noen dager siden kom John Bolton med sin svært kritiske beretning om det politiske livet i det hvite hus. Her tror jeg vi kan regne med minst like høye salgstall.

Og det kommer mer. Det er riktignok mer usikkert om den boken det er aller størst forventninger til noen gang kommer ut. Donald Trumps niese Mary L Trump har skrevet en bok som heter "Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man," I denne boken er det familiens indre liv og mørke hemmeligheter som skal være tema. Boken er nå gjenstand for en rettslig prosess fordi Trump-familien mener at utgivelsen av boken er i strid med en konfidensialitetsavtale som ble inngått etter en bitter konflikt for 20 år siden.

Mary Trumps forlag er for øvrig Simon & Schuster, det samme forlaget som har gitt ut Bob Woodwards "Fear" og John Boltons "The Room Where It Happened". Boltons vil også havne i en rettsprosess, men her er påstanden at den omtaler informasjon om nasjonal sikkerhet som er gradert. Og det har nettopp kommet en bok om Melania Trump fra samme forlag. Det er med andre ord fullt mulig å ønske Donald Trump vekk fra presidentjobben, men å samtidig tjene gode penger på at han er fortsatt er der.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar