Dette gjør at vi har inntekter vi kan bruke til å kjøpe en rekke varer fra utlandet, som datamaskiner, mobiltelefoner, hvitevarer, klær, biler, fly og alt mulig annet. Og fordi prisutviklingen på det vi kjøper stort sett har vært god sett fra forbrukernes side, mens mye av det norske bedrifter selger har hatt en prisutvikling som har vært gunstig for produsenten, har vi kommet godt ut av denne byttehandelen med utlandet.
Og ikke bare det: Vi har solgt for større verdier til utlandet enn vi har kjøpt fra utlandet, så handelsbalansen har nesten alltid vært positiv, og til dels svært positiv. Bare helt unntaksvis de siste par tiårene har det vært måneder der handelsbalansen har vært negativ, og da gjerne i forbindelse med større kriser og problemer som har påvirket oljepris og -etterspørsel.
Og der er vi nå. Statistisk sentralbyrås tall for handelsbalansen i juni viser en slik ekstraordinær situasjon. Handelsbalansen var nede i rundt null i mars, april og mai, men i juni er det et importoverskudd på 10,2 milliarder kroner, det høyest på veldig lenge. SSB skriver:
"Nedgangen i eksporten av varer fortsatte i juni og beløp seg til 55,8 milliarder kroner, 15,6 prosent lavere sammenlignet med samme måned i fjor. Importen økte med 10,0 prosent til 66,0 milliarder kroner. Dette førte til et handelsunderskudd på 10,2 milliarder kroner, det høyeste i nyere tid. Utenrikshandelsstatistikken for juni 2020 viser en videre nedgang i norsk eksport av varer. Det er nå den syvende måneden på rad hvor eksporten har minsket. Lavere utførsel av naturgass og redusert fastlandseksport er hovedårsaken til nedgangen. Eksporten av råolje er også på et lavt nivå, selv om verdien er høyere enn i juni 2019."
Dette er også en god påminnelse om at effekten av den pågående koronakrisen i Norge ikke bare er avhengig av hva vi gjør i Norge for å hindre smittespredning og regulere reisevirksomhet. Økonomien vår er svært avhengig av at også andre land lykkes med jobben de gjør. Ja, det sannsynligvis få land som er så avhengig som Norge av at andre enn oss selv får økonomiene sine i gang igjen.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar