torsdag 23. august 2018

Økte investeringer i industri og energi

Investeringene i industri og energi i Norge øker. Statistisk Sentralbyrå skriver på sine nettsider at investeringene i 2018 er 5,7 prosent høyere enn i 2017 og at utbygging av ny vindkraft er en viktig del av forklaringen:

I investeringsundersøkelsen gjennomført i august anslås virksomhetenes samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning i 2018 til 224 milliarder kroner målt i løpende verdi. Dette tilsvarer en vekst på 5,7 prosent sammenlignet med 2017-anslag gitt på samme tid i fjor. Økningen i 2018 kan særlig knyttes til investeringsvekst i kraftforsyning som følge av utbygging av flere nye vindparker. I tillegg bidrar også industrien positivt, mens investeringene innenfor olje og gass er om lag uendret.

Også anslagene for investeringene i industri og energi i 2019 tyder på at det kan bli ytterligere vekst. SSB skriver:

"Virksomhetenes siste anslag for 2019 er oppjustert med 7 prosent sammenlignet med forrige måling, og beløper seg nå til om lag 226 milliarder kroner. Dette indikerer en vekst på over 16 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2018. Både industri og kraftforsyning venter investeringsvekst til neste år, men oppgangen i samlede investeringer drives særlig av høyere investeringsanslag innenfor olje- og gassvirksomhet."

En viktig del av disse investeringene er knyttet til letevirksomhet, utbygging og drift av olje- og gassvirksomhet. Her har investeringene gått ned de siste årene på grunn av det store oljeprisfallet fra 2015, men nå er også disse investeringene på vei opp igjen. De siste prognosene fra næringen forteller at investeringene i olje og gass blir på 156 milliarder kroner i 2018 og 165 milliarder kroner i 2019. SSB har en egen artikkel om prognosene for olje- og gassinvesteringene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar