Kart med vippestater fra Real Clear Politics |
I 2008 var det mye som gjorde valget uvanlig interessant: En veltalende og tilsynelatende visjonær Barack Obama som ville snu stemningen etter 8 år med en stadig mindre populær George W. Bush, vi fikk gjennombruddet for bruk av sosiale medier i politikken, Obama hadde en lang og krevende tvekamp mot Hillary Clinton i primærvalget, og så en ny valgkamp mot den sympatiske og uforutsigbare ringreven John McCain. Plutselig kom finanskrisen - og Sarah Pailins dukket opp som ny fanebærer for den konservative høyrefløyen i USA. Hadde det ikke vært for finanskrisen kunne det gått helt annerledes.
I år har jeg regnet med at en betydelig mindre visjonær og populær Obama likevel ville klare å mobilisere nok støtte til å slå en Mitt Romney som har virket som om han er på leting etter hva han egentlig mener. Men de siste meningsmålingene tyder på at dette kan bli ganske jevnt likevel. Kanskje det jevneste valget siden George W. Bush vant med et nødskrik over Al Gore i 2000. Siden valg i USA avgjøres i noen få delstater er det interessant å ta en tur innom det mest autoritative nettstedet med meningsmålinger, realclearpolitics.com, og se hvor det hele vil bli avgjort. I 2000 var det slik at Bush måtte vinne både Ohio og Florida for å vinne valget, og det gjorde han. Men hadde lille New Hampshire med fire valgmenn gått andre veien ville Gore vunnet. Og litt forenklet kan man si at det er slik det er nå også. Derfor foregår mye av valgkampinnspurten i år i Florida og Ohio, og en liten håndfull stater til.
Ser vi på dagens oversikt på Realclearpolitics med oversikt over fordelingen av "electoral votes" som skal velge president, ser vi at det trengs 270 valgmenn for å vinne. De siste målingene gir Obama 201 helt sikre, sannsynlige og nokså sannsynlige (Oregon og Minnesota). Romney er like bak med 191 helt sikre, sannsynlige og nokså sannsynlige (Arizona og Montana). Det betyr at 146 valgmenn i 11 stater er det som vil avgjøre valget. I synkende rekkefølge etter antall valgmenn er dette Florida (29), Pennsylvania (20), Ohio (18), Michigan (16), North Carolina (15), Virginia (13), Wisconsin (10), Colorado (9), Iowa (6), Nevada (6) og New Hampshire (4).
New York Times har en liste med analyser av "swing states" og en oversikt over stillingen slik de mener den er nå. De har gitt Obama overtaket i Pennsylvania (20), Michigan (16) og Nevada (6), slik at han har 243 mandater inne, mens de gir North Carolina (15) til Romney, slik at han har har 206. Det betyr at Obama fortsatt mangler 27 valgmenn som må hentes i syv delstater. Vinner Obama Florida er det greit, men her ligger han litt bak på målingene. En annen mulighet er å vinne Ohio i kombinasjon med for eksempel Wisconsin som gir 28 valgmenn, akkurat en mer enn nødvendig. Ohio+Colorado gir 27, som er akkurat nok. Ohio er delstaten Romney ikke har råd til å tape. Derfor bruker han mye krefter der akkurat nå, og kjemper "county by county" i Ohio mot Obama.
Det kan være interessant å sammenligne valggeografien i 2012 med den i 2000 da Bush vant så knepent over Gore. Den gang var de seks jevneste delstatene, i synkende rekkefølge,: Florida, New Mexico, Wisconsin, Iowa, Oregon og New Hampshire. Fire av disse, Florida, Iowa, Wisconsin og New Hampshire, er vippestater fortsatt, der er både på New York Times liste over de syv jevneste statene og på Realclearpolitics liste over de 11 jevneste statene i år.
En ting som har skjedd siden 2000 er at statene i vest har gått til venstre politisk. De gamle vippestatene der er byttet ut med nye. New Mexico og Oregon har gått fra å være vippestater til å være sannsynlig demokratiske, Nevada har gått fra å være knepent republikansk til å bli knepent demokratisk og Colorado har gått fra å være ganske klart republikansk til å bli en vippestat. Disse statene vokser i folketall og blir derfor belønnet med flere valgmenn ved dette valget, moe som i tidligere tider ville vært en ulempe for demokratene. Også de nordligste sørstatene, Virginia og North Carolina har gått fra å være veldig klart republikanske i 2000 til å bli mer jevne.
Fordi det er jevnt mellom Obama og Romney i meningsmålingene nå skulle man jo tro at det går en motsatt valgvind i en del av USA som gjør at demokratiske delstater andre steder snur og blir republikanske, men det virker som republikanerne styrker seg mest der de vinner uansett, i sørstatene og i midtvesten. Håpet til Romney når han taper i vest er å snu industristater som Pennsylvania og Michigan som har pleid å stemme demokratisk, men som er mer enn gjennomsnittet rammet av finanskrisen. Så langt ser det ikke ut som Romey klarer dette, selv når han i øyeblikket leder på landsbasis i følge meningsmålingene.
En av de beste indikatorene på hvem som vinner er oddsene på Intrade. Der har det blitt gradvis jevnere, men Obama leder med 64 mot 36 prosent, Et interessant scenario i år er derfor at utfallet blir det motsatte av valget i 2000, at Mitt Romney får flest stemmer ved valget, men at Obama vinner valget fordi han vinner vippestatene og derfor sikrer seg flest valgmenn.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar