Dette markedet for å laste ned små programsnutter til mobiltelefon, såkalte "mobile apps" er i ferd med å eksplodere. Spillapplikasjoner er størst, men her er det både sosiale medier til mobilen og en rekke andre nyttige ting. Og i prinsippet kan hvem som helst produsere en helt ny vinnertjeneste og selge den gjennom en "App-store", som for eksempel Googles Android Market.
I følge en ny analyse fra Gartner vil denne bransjen omsette for 6,8 milliarder USD i 2010 og over 21 milliarder USD i 2013. Det er flere interessante forhold i disse analysene. For det første er det slik at over 80 prosent av det vi laster ned er gratis. Og denne gratisandelen vil øke. Likevel vil omsetningen øke kraftig. I dag er det slik at reklamefinansierte apps i dag bare utgjør en liten del. I 2013 mener Gartner reklamefinansiering vil utgjøre 25 prosent av omsetningen.
Et annet viktig kjennetegn ved denne bransjen er at den er veldig preget av "long tail". Det er masse små programvareutviklere som tjener nesten ikke noe. Og noen få store. I øyeblikket omsettes 99,4 prosent av mobile apps hos Apples iTunes.
"The smart phone marketplace will consolidate around three operating systems — Android, Blackberry, and OS X. Though there will be some ups and down in the market and the complete transition will take longer to complete than my usual 12-month timeline, Symbian, Windows Phone, and every other smart phone OS that isn’t from Apple, Google, or RIM, are likely to die or be reduced to insignificance.None of these platforms expect to die, but that’s the way it is with these things. You don’t expect to lose until you’ve lost, generally."
Men hva betyr så dette for mobilbransjens fremtid? De nye applikasjonsbutikkene er utvilsomt viktige, men vil de forandre på styrkeforholdet mellom de ulike aktørene i bransjen? Mellom de som lager telefoner, de som utvikler software og de som leverer nettverkstjenester? Forfatter og blogger Robert X. Cringely går så langt som å hevde at til tross for stadig flere aktører, er det bare tre virkelig store spillere som vil dominerer softwareplattformene.
Grunnen til dette er i følge Cringely at dette ikke lenger vil handle om hardware, men om software. Og selv om det er slik at mange av aktørene gjør begge deler, er det i følge Cringely forskjell på "a hardware company that does software" på den ene siden, og i følge Cringely: "Apple is a software company that sells its products in an expensive hardware box".
Hva med Microsoft, som jo er store på nettopp software? I følge Cringely ligger Microsofts mulighet i å være på lag med en av de tre store. Siden Microsoft ikke vil velge en allianse med Google vil de i følge Cringely motvillig bli alliert med Apple. Eller, hvis de velger å være enda et hakk dristigere kan Microsoft kjøpe kanadiske RIM, de som lager Blackberry og i dag er en betydelig aktør i markedet for businessmobiler.
Jeg er ikke i stand til å ta stilling til disse prognosene. Kanskje er det slik at Cringely med sin it-bakgrunn overvurderer smarttelefonenes betydning for totalmarkedet. USA er tross alt ikke hele verden, og markedene ser litt annerledes ut i de markedene mobilsalget vokser raskest. Men at programvare, mobilt bredbånd og nye tjenester er i ferd med å omforme mobilbransjen er det ingen tvil om. Ting skjer raskt og da er det alltid noen kort som skal deles ut på nytt. Apple og Google som Cringely tror vil vinne var ikke en gang i mobilbransjen før ganske nylig.
Sammen med disse nye plattformene har det kommet en helt ny programvareindustri med små underleverandører av mer eller mindre nyttige mobile programmer. Mashable kan for eksempel fortelle oss om 9 essential iPhone apps for cat lovers, 10 best iPhone apps for dog lovers og 10 essantial iPhone apps to avoid dating disasters.
Angående de 3 aktørene for OS til smartphones tror jeg han har helt rett. Fra wikipedia:
SvarSlett"Windows Mobile's share of the Smartphone market has fallen year-on-year,[5] decreasing 20% in Q3 2009.[6] It is the 3rd most popular smartphone operating system for business use (after BlackBerry and iPhone), with a 24% share among enterprise users.[7] In overall sales, it is the 4th most popular smartphone operating system, with a 7.9% share of the worldwide smartphone market"
Open Handset Alliance (som står bak Android) var opprinnlig: "Texas Instruments, Broadcom Corporation, Google, HTC, Intel, LG, Marvell Technology Group, Motorola, Nvidia, Qualcomm, Samsung Electronics, Sprint Nextel and T-Mobile", og har senere fått selskap av: "ARM Holdings Plc, Atheros Communications, Asustek Computer Inc, Garmin Ltd, Softbank, Sony Ericsson, Toshiba Corp, and Vodafone Group Plc".
Hvordan i all verden skal Microsoft Mobile overleve nå som også Android har hevet seg inn? Mange mener Microsoft er døde innen få år: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile#Uncertain_future
Hadde vært gøy hvis Microsoft kjøper opp RIM, selvom de da må eie hardware. Litt fremmed farvann kanskje, men det funket jo med Xbox.
Ja,Paul, det er bare å skaffe seg en iPhone. Jeg har hatt den i 5 måneder, og det er i praksis en forlengelse av iMac´en min. Og så har jeg 30 apps. Selv i mine villeste drømmer ante jeg ikke at det var så bra.
SvarSlett