tirsdag 28. juni 2022

Norge har høyt konsum og høye priser

Norge ligger i Europa-toppen i prisnivå, men likevel er personlig konsum i Norge også blant de høyeste i Europa. Det er EUs statistikkbyrå som gjennomfører disse sammenligningene som er publisert på Statistisk sentralbyrås nettsider. Når det gjelder prisnivået i ulike land skriver SSB:

"Sveits hadde Europas høyeste prisnivå for konsum i husholdningene, 67 prosent over Island, Norge og Danmark hadde relative prisnivåer på henholdsvis 50, 46 og 40 prosent over EU-snittet. I den andre enden lå Tyrkia, Nord-Makedonia og Bulgaria, med prisnivå fra 60 til 44 prosent under EU-gjennomsnittet."

I grafen over er landene i toppen og bunnen av listen med, og som vi ser er det ganske stor forskjell. De fleste land i Europa ligger godt plassert mellom disse ytterpunktene. 

Når det gjelder personlig konsum er også Norge blant de som ligger øverst på listen, faktisk helt oppe på andreplass bak lille Luxemburg. Men her er det et knippe land som ligger ganske tett på Norge, blant annet Danmark, Sveits, og Island. SSB har også lagt enn en egen sammenligning mellom de nordiske landene, som er ganske relevant i denne sammenhengen, og sammenlignet hvor mye vi bruker på ulike varetyper. Mye er ganske likt, men det er noen interessante forskjeller. SSB skriver:

"Blant de fem nordiske landene hadde Norge og Danmark det høyeste nivået på personlig konsum per innbygger i fjor. Når vi ser på klær og sko topper Norge med en indeks på 157, mot Finland som har en indeks på 93. Det samme gjelder også for møbler, husholdningsartikler og vedlikehold, hvor Norge er på topp med en indeks på 162. Island har høyest konsum for gruppene kultur og fritid samt hotell og restauranttjenester sammenlignet med de andre nordiske landene. For matvarer og alkoholfrie drikkevarer var det små forskjeller mellom landene, og Island hadde høyest forbruk med en indeks på 117."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar