onsdag 22. juni 2022

Doktor Google tar imot nye pasienter

Det har ikke manglet på spådommer om at de store globale teknologiselskapene vil stå i spissen for spektakulære og disruptive innovasjoner i helsesektoren. I knivskarp konkurranse. Mange husker nok spillplattformern Nintendo Wii som kom i 2006 og skulle introdusere lærings- og simuleringsteknologi til helsesektoren, og også sunne og nyttige spill for personer som trener seg opp etter en skade. Jeg tror også den og dens etterfølgere har vært til glede for mange, men kanskje ikke fult så spektakulært og disruptivt som det ble snakket om.

Omkring 2010 da jeg var i Abelia husker jeg at det var mye snakk om at både Google, Microsoft og Apple så på helsesektoren som det virkelig store nye vekstområdet. En ineffektiv og lite innovativ helsesektor trengte en annen type digitale plattformer, med mulighet til å koble til ulike apper og dingser, og legge til rette for disruptive innovasjoner. og dette ville de store it-selskapene sørge for. Smartklokker fra blant annet Apple skulle revolusjonere sanntidsovervåking av kronisk syke. Noen år senere skulle IBMs Watson koble sammen og analysere all verdens helsedata, og finne nye og bedre svar.

Vi har ikke hørt så mye om Google, Apple, Microsoft og Amazon i helsesektoren i det siste. Det kan ha litt med at det er større skepsis nå til deling av helsedata via de store plattformselskapene. Personlige helsedata er tross alt ikke en vanlig handelsvare. Men på den annen side er jo beskytttelse av personopplysninger fullt mulig å få til. Og de fleste synes nok et mer pasientorientert helsevesen som klarer å dele data på tvers, også fra private apper og dingser, høres ut som en god ide. Kanskje var problemet heller at helsesektoren ble for medisinsk faglig og for kronglete og byråkratisk å komme inn i for it-selskapene? Der dette med "we need an app for that" og tjenesteutvikling med mye prøving og feiling, som fungerer godt andre steder, ikke traff så godt i helsesektoren. Dessuten tror jeg at det organisatoriske og regulatoriske ble for komplisert.

Nå hører det med til historien at mye bra faktisk har skjedd i helsesektoren, til beste for både pasienter og skattebetalere, med de store selskapenes medvirkning. The Economist skriver at:

"America’s five tech behemoths have spent billions on various health-care bets. Some of their earlier health-related investments are starting to pay off. Amazon runs an online pharmacy and its telemedicine services reach just about everywhere in America that its packages do, which is to say most of it. Apple’s smartwatch keeps accruing new health features, most recently a drug-tracking one. Meta scrapped its own smartwatch plans earlier this year but offers fitness-related fun through its Oculus virtual-reality goggles. Microsoft keeps expanding its list of health-related cloud-computing offerings (as is Amazon, through aws, its cloud unit)."

The Economists artikkel "Alphabet is spending billions to become a force in health care" beskriver også hvordan noen av de store har satset, trukket seg ut, og så satset igjen de siste årene, blant annet når det gjelder å prøve seg på pasientjournalsystemer og kunstig intelligens innenfor helse. Men det mest interessante i artikkelen er beskrivelsen av hvordan det nå er Alphabet, Googles morselskap, som er den helt dominerende aktøren når det gjelder både de stores ventureinvesteringer og FoU-satsinger innenfor helse. The Economist skriver:

"Between 2019 and 2021 Alphabet’s venture-capital arms, Google Ventures and Gradient Ventures, and its private-equity unit, CapitalG, made about 100 deals, a quarter of Alphabet’s combined total, in life sciences and health care. So far this year it has injected $1.7bn into futuristic health ideas, according to cb Insights, a data provider, leaving its fellow tech giants, which have invested around $100m all told, in the dust (see chart on next page). Alphabet is the fifth-highest-ranking business in the Nature Index, which measures the impact of scientific papers, in the area of life sciences, behind four giant drugmakers and 20 spots ahead of Microsoft, the only other tech giant in the running."

Vil de lykkes bedre denne gangen? Og handler det i så fall om å ha mer kunnskap om helsesektorens kompleksiteter og virkemåte, eller handler det mer om at helsesektoren nå er mer moden for digital transformasjon? Jeg tør ikke spå. Men det blir spennende å følge med.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar