torsdag 14. januar 2021

Økonomien litt ned igjen i november

 2020 var et turbulent år, også i økonomien. Etter den brå nedturen i mars gikk det litt oppover igjen utover våren og sommeren. Men økende smittetall i november gjorde at det igjen ble strammet inn, noe som også gjorde at økonomien falt litt igjen. SSBs siste BNP tall for november 2020 bekrefter dette: 

"BNP Fastlands-Norge falt 0,9 prosent i november, justert for normale sesongsvingninger. Nedgangen følger etter seks måneder med oppgang etter det brå fallet i vår. Aktiviteten i fastlandsøkonomien var dermed 2,4 prosent lavere i november enn i februar."

De næringene som har falt mest ned igjen er de man skulle forvente: overnatting, servering, kultur og innenlandstrasport. Mens varehandel har fått et betydelig oppsving i november, kanskje hjulpet av at at julehandelen begynte tidlig. SSB skriver:

"Som følge av blant annet strengere smittevernstiltak falt aktiviteten i tjenestenæringene 0,7 prosent i november. Servering- og overnattingsvirksomhet hadde den sterkeste nedgangen, og trakk den samlede veksten ned i november. Det samme gjorde innenlands passasjertransport og kulturell tjenesteyting. Varehandelen har hatt en oppgang i aktiviteten siden april og nivået i november var i overkant av 4 prosent over nivået i februar. Anbefalinger om å starte julehandelen tidlig bidro til økt aktivitet i næringen også i november. Dette førte til at varehandelen var blant næringene med vedvarende vekst, og trakk den samlede veksten opp i november."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar