mandag 4. januar 2021

Koronakrisens geografi (7)

Igjen har det gått to måneder siden jeg sist blogget om den globale smittespredingen og smittefordelingen, og igjen er det slik at ting endrer seg. Omkring 10. november, da jeg skrev om dette sist var noe av det mest slående at USA og Europa hadde hatt en kraftig oppsving i smittetallene etter å ha hatt lavere vekst gjennom sommeren. Land som Spania, UK og Italia var på full fart oppover listen igjen, mens Tyskland og Polen også hadde en svært urovekkende utvikling, land som tidligere i år hadde klart seg bedre.

Hva er det mest slående ved tallene nå i januar 2021? Jeg synes nok at det mest spesielle er den kraftige økningen i antall smittede totalt i verden. I november var det 51 millioner, mens det nå, to måneder senere, har økt til 85 millioner. Antall døde var 1,2 millioner i november og har økt til 1,8 millioner nå. Men både når det gjelder antall smittede og døde er det nok en stor grad av underrapportering i mange land.

Hva så med utviklingen i enkeltland? Her er det som sagt en kraftigere økning stort sett over alt, men USA utmerker seg i særlig negativ retning. Der var det 10,4 millioner smittede i november, mens det er 21,1 millioner nå, mens India og Brasil har, tross høye tall, hatt en langt mer moderat vekst den siste tiden.  Ellers er det fortsatt slik at Europa generelt fortsatt har en urovekkende høy smittevekst, men den er litt ujevnt fordelt. UK har økt fra 1,2 millioner til 2,7 millioner smittede, og Tyskland har økt fra 700 000 til 1,7 millioner, mens Spania ser ut til å ha en mer positiv utvikling nå, med en økning fra 1,4 millioner til 1,9 millioner.

Jeg synes også det fortsatt kan se ut som kaldere vær virker uheldig på smittespredningen. I de latin-amerikanske landene som hadde så sterk økning i smitten de vi hadde sommer i Europa er det en mye lavere vekst nå når de er i sitt sommerhalvår.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar