lørdag 20. april 2019

Rekordmye forskningspenger fra EU

EUs Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Det samlede budsjettet i programperioden mellom 2014 og 2020 er på rundt 800 milliarder kroner. Horisont 2020 er opptatt av å både bidra til økt kvalitet i forskningen, fremme forskning og innovasjon for økt verdiskaping i næringslivet og støtte forskning for bedre løsninger på felles samfunnsutfordringer.

Norge er gjennom EØS-avtalen en del av Horisont 2020, både ved at Norge betaler inn penger på lik linje med EU-landene og ved at norsk næringsliv og forskningsvirksomheter kan søke om penger til forskning- og innovasjonsprosjekter. Det er ikke uten vider enkelt å hevde seg i konkurransen som disse pengene, men de siste tallene viser at Norge gjør det svært bra. I en nyhetssak fra Nærings- og fiskeridepartementet kan vi lese at:

"Aldri før har Norge gjort det så bra i Horisont 2020, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. Til nå har norske aktører konkurrert seg til 8,3 milliarder kroner og den samlede verdien av EU-prosjektene er på hele 56 milliarder kroner."

Videre kan vi lese at:

"Hele 15,6 prosent av norske søknader har resultert i penger fra Horisont 2020. Det er 3,5 prosentpoeng høyere enn snittet for alle søknader. Næringslivet fortsetter å gjøre det godt og har nå høyere suksessandel enn universitetene, høgskolene og instituttene. Samlet i Horisont 2020 har norsk næringsliv konkurrert seg til 2,7 milliarder kroner. Nærmere 60 prosent av disse midlene kommer fra utlysninger i pilaren "samfunnsutfordringer".

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar