søndag 28. april 2019

Befolkningsnedgang og innvandring

Hvordan er sammenhengen mellom befolkningsutviklingen i norske kommuner og innvandring? Har nedgangen, særlig i arbeidsinnvandringen de siste årene, gjort at flere kommuner opplever netto fraflytting? Og er det slik at innvandringen går mest til de største og mest sentrale kommunene, eller er det slik at mange små kommuner påvirkes av lavere innvandring?

Disse veldig spørsmålene har Statistisk sentralbyrå noen veldig interessante svar på i artikkelen "Mindre innvandring gir større flyttetap for mange kommuner", der de innleder med å skrive at:

"Høy innvandring har i noen år kompensert for innenlands flytteunderskudd i mange utkantkommuner. Nå som innvandringen minker får de innenlandske flyttingene igjen stadig større betydning for sentraliseringen."

Det er mange interessante tall og sammenhenger i disse statistikkene, men jeg vil trekke frem to ting. Det ene er at innvandring ikke bidrar til en så sterk sentralisering som mange kanskje tror. Det er faktisk slik at når kommunen blir delt i fem grupper etter grad av "sentralitet" er det like stor andel innvandring pr 1000 innbyggere i de 8 mest sentrale kommunene som det er i de 101 minst sentrale kommunene. I begge gruppene er nettoinnvandringen 4,7 per 1000 innbyggere, mens den er nede i 3 per 1000 i gruppene av de nest mest sentrale og tredje mest sentrale kommunene. SSB skriver:

"Innvandringsoverskuddet i de minst sentrale kommunene er ikke stort i antall, men sett i forhold til folketallet har det stor betydning – faktisk like stor betydning som innvandringsoverskuddet har i de aller mest sentrale kommunene. Innvandringen har forholdsvis mindre betydning i de nest-mest sentrale kommunene. For flyttingen innenfor landet er mønsteret et annet. Her er det de nest-mest sentrale kommunene som har størst flytteoverskudd, og de tredje-mest sentrale kommunene har også større flytteoverskudd enn de mest sentrale."

Derfor får også størrelsen på nettoinnvandringen også konsekvenser for om mange små og mellomstore kommuner opplever tilflytting eller fraflytting. Kartet over illustrerer dette på en veldig god måte. I 2018 hadde 127 kommuner en positiv befolkningsutvikling uavhengig av innvandring til Norge. 226 kommuner hadde en negativ befolkningsutvikling uavhengig av innvandring. Men i de lysegrønne kommunene på kartet over, i alt 69 kommuner, ble en nedgang snudd til en befolkningsøkning som et resultat av netto innvandring til kommunen fra andre land.

Med lavere innvandring har denne gruppen kommuner som har gått i pluss på tross av innenlandsk befolkningsnedgang blitt færre, mens antall kommuner med befolkningsnedgang har økt. SSB skriver:

Mange kommuner har i en periode blitt «reddet» av innvandring, og har samlet sett hatt mer innflytting enn utflytting til tross for innenlands flyttetap. I 2012 var det 95 kommuner som hadde samlet flyttetap (inkludert inn- og utvandringer). I 2015 var det 135 kommuner, i 2017 193, og nå altså 226 kommuner i 2018.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar