søndag 10. august 2014

Tidenes 20 mest populære på TED

Nettstedet TED.com og det tilhørende konferansekonseptet har blitt en internasjonal suksess. Det har etter hvert også oppstått lokale filialkonferanser i flere land, blant annet TEDx Oslo. De korte og poengterte innleggene på TED.com får ofte en helt formidabel spredning via sosiale medier og bidrar i noen tilfeller til å sette dagsorden.

Men, som med så mye annet på nettet, kan det bli så mye av det gode at man ikke finner frem. Og hvor skal folk som er nye på dette nettstedet egentlig begynne? Jeg kom over en smart nettside de har laget som kan være til hjelp for både nye og mer erfarne brukere av TED. Det er rett og slett en oversikt over de 20 mest populær foredragene gjennom tidene, målt i antall personer som har sett på dem. Det er et veldig smart sted å begynne.

Ikke overraskende er et av Hans Roslings foredrag (og fantastiske visuelle fremstillinger av statistikk) om utviklingsland og utviklede land med. Det samme er Ken Robinson foredrag om skoler som dreper kreativitet og Simon Sinek om ledere som klarer å inspirere. Et litt mer overraskende bidrag, men som jeg husker var veldig bra, er modellen Cameron Russel som snakker reflektert og klokt om "Looks aren't everything. Believe me. I'm a model".

På et nettsted der innslagene dekker et utrolig mangfold av både akademiske fagområder og bransjer i arbeidslivet, er det interessant å se at topp-20 listen likevel har en konsentrasjon rundt en del psykologiske og relasjonelle temaer, som hva som kan skape mer kreativitet, lykke og ikke minst motivasjon. Fleretallet av videoene på denne topp 20-listen har jeg ikke sett på før og min nysgjerrighet har i hvert fall blit pirrett av foredragstitler som "How to spot a liar". "Your body language shapes who you are" og "The power of introverts" (et viktig og spennende ledelsestema også for oss som tilhører de ekstroverte). Både de og noen til har havnet på listen over ting jeg skal se på når jeg får tid.

Og for de ivrigste som kommer gjennom denne listen raskt, kan jo neste trinn være å studere foredragene i spillelisten som heter "Ten surprisingly viral TED talks". Der ser det ut som både sopp, søvn og blekkspruter er er med blant temaene.