lørdag 30. august 2014

En ny nummer 7

Selve kampen var ikke mye å skryte av, 0-0 mot nabo Burnley er temmelig dårlig, men vi fikk endelig se en ny spiller som kan løfte laget og leve opp til forventningene som ligger i å bære selveste drakt nummer 7 på Manchester United. Angel di Maria kom fra Real Madrid og spilte en god første kamp. Når resten av de nyinnkjøpte spillerne til van Gaal er på plass, og fristen for spillerkjøp går ut først mandag kveld, blir det forhåpentligvis mye bedre tider for oss hardt prøvede United-fans.

Det at mange er veldig opptatt av drakt nummer 7 krever litt forklaring. Frem til Premier League ble etablert i 1993-94 hadde ingen spillere på noen lag faste draktnummer gjennom hele sesongen, men laget som ble tatt ut til hver kamp fikk drakter med nummer 1-11. I praksis hadde likevel de faste spillerne draktnummer de alltid brukte. Legendarisk nummer 7 på United i de fleste kampene i årene 1964 til 1972 var George Best. Mellom 1975 og flere år fremover, riktignok i sesonger United ikke vant så mange titler, hadde Steve Coppell gjerne nummer 7 der han spilte ute på kanten. Og fra 1981-sesongen og de neste 12 årene var Brian Robson, som også var kaptein på det engelske landslaget, vanligvis nummer 7 på United-laget.

Etableringen av Premier League i 1993-94-sesongen falt sammen med starten på Manchester Uniteds nye storhetstid. De hadde ikke vunnet serien siden 1966-67, men vant fire av de fem første sesongene i Premier League. En nyskaping som kom da var at hver spiller i troppene fikk sitt eget draktnummer som de hadde hele sesongen, og de beholdt gjerne samme drakten gjennom flere år (Ole Gunnar Solskjær hadde for eksempel sin drakt nummer 20 fra han kom i 1996 og til han ga seg i 2007). Her er en oversikt over alle tropper og draktnummer i Premier League fra 1993 frem til i dag.

Det er mye å leve opp til når man har drakt nummer 7 på United. Eric Cantona hadde den fra 1993-1997. David Beckham overtok den fra 1997-2003. Og Christiano Ronaldo hadde den fra 2003-2009. Og Ronaldo har nå forklart Di Maria, sin gamle lagkamperat fra Real Madrid, hvor viktig akkurat denne drakten er. Etter 2009 har drakten imidlertid ikke vært like ofte å se på banen. Michael Owen, som var på slutten av en lang karriere og veldig overraskende kom til United, hadde den fra 2009 til 2012, men spilte ikke så mange kamper. Da han ga seg fikk Antonio Valencia, som tidligere spilte med nummer 25, overta den, men det syntes han gikk så dårlig at han etter bare en sesong (2012-13) i drakt nummer 7 syntes presset ble for stort og valgte å gå tilbake til sitt gamle draktnummer

Derfor har drakt nr 7 vært ledig i over et år. Den skal nå fylles av Angel di Maria, Englands dyreste fotgallspiller gjennom tidende. Jeg tror sjansen er stor for at han vil vise seg å være rett man på rett plass, særlig når han får noen gode forsterkninger rundt seg.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar