onsdag 11. november 2009

Hans Rosling om utviklingsland og utviklede land


Hans Rosling, lege og forsker ved Karolinska, var i US State Department i sommer og snakket om utviklingsland og utviklede land. Rosling er en slags rockestjerne innen helse- og levekårsdata. Dette foredraget er et av de aller beste jeg kan huske å ha sett noen gang, og er lagt ut på TED.com.

Roslings spesialitet er å bruke empiriske data (og veldig pedagogisk grafikk) til å vise at våre mentale bilder ikke alltid stemmer med det dataene sier om virkeligheten. Og som han sier: "Does your mindset correspond with my data set? If not, one of them needs upgrading.".

I følge Rosling er verdensbildet vårt preget av hvordan verden så ut sånn omtrent i 1950 da det var utviklingsland og utviklede land. I utviklingsland lever man korte liv i store familier. I utviklede land lever man lange liv i små familier. Men det har skjedd mye siden den gang. I en rekke land som tidligere var fattige er levealderen nå omtrent like lang som vår. Og familiene er blitt like små.

Et lite sidepoeng her er hvordan Rosling takker amerikanske myndigheter og skattebetalere (fra ca 11 minutter ut i klippet) for å tilgjengeliggjøre disse fantastiske historiske dataene på nettet, gratis og i et format som gjør at andre kan bruke dem i ulike tjenester. Slik at for eksempel Rosling kan vise fram dette på en pedagogisk måte på gapminder.org. Helt motsatt av for eksempel Verdensbanken som også bruker skattepenger til å lage masse interessant statistikk, men velger å trykke dem i bøker som er dyre og presenterer tallene på en veldig gammeldags og "gutenbergsk" måte.

3 kommentarer :

  1. Da multivariat statistisk analyse ble oppfunnet i de tre første tiårene av 1900-tallet, krevdes det titalls eller hundrevis av timer manuell kalkulasjon for å lage en graf eller regne ut en korrelasjon. Statistikk ble dermed forkjøvet til å være noe av det kjedeligste en kunne en kunne forestille seg å bedrive, og de som hadde det til yrke ansatte skarer av kvinnelige "computere" for å gjøre de manuelle utregningene. (For en artig pop.vit. fremstilling av pionerårene anbefales Salsburg: "Lady tasting tea").


    Det nåtidens guruer i statistikkpopularisering (Hans Rosling, Edward Tufte, Steven Levitt) gjør er å utnytte mulighetene som enorm datakraft nå er tilgjengelig har gitt til å kutte vekk det kjedeliste leddene i statistikk, og å rett på analyse, oftest gjennom visualisering. Dette demokratiserer tilgangen til å gjøre empirisk analyse av statistikk fra å være noe som gjelder en liten gruppe forskere og økonomier til å være tilgjengelig for alle med en viss nysgjerrighet for faktabasert kunnskap.

    SvarSlett
  2. Hva med SSB. De er ikke mye bedre. Mye stitistikk som ikke gjøres tilgjengelig på en enkel og brukervennlig måte!

    SvarSlett
  3. Tusen takk for tips! Dette var et strålende foredrag som bør være en inspirasjon for alle oss som bruker tabeller med tall i våre foredrag...

    Jeg er også enig med Harald i at "Lady tasting tea" er artig og informativ...

    SvarSlett