torsdag 15. juni 2023

30 prosent av drikkevannet lekker

Det gode nyheten er at det er høy vannkvalitet i Norge. I følge Statistisk sentralbyrås drikkevannsstatistikk leverer de kommunale vannverkene høy kvalitet:

"I 2022 fikk 99 prosent av innbyggerne med kommunal vannforsyning drikkevann av tilfredsstillende hygienisk kvalitet når det gjelder E. coli-bakterier. Dette er på nivå med året før.
Samtidig fikk 98 prosent av innbyggerne med kommunal vannforsyning vann med
tilfredsstillende vannkvalitet med tanke på farge, mens 97 prosent hadde vann med tilfredsstillende surhetsgrad (pH)."


Det som  ikke  er så bra er at vannet lekker fra vannrørene. Det er 52 400 kilometer vannrør i Norge og fornyelsesgraden regnet som et treårig glidende gjennomsnitt er 0,6 prosent i året. Det betyr at når omkring 30 prosent av vannet går til spille så tar det tid å redusere dette tapet:

"I 2022 ble 622 millioner kubikkmeter med drikkevann fra kommunale vannverk sendt ut på ledningsnettet. Beregninger viser at i underkant av hver tredje liter forsvant ut gjennom lekkasjer i rørnettet på vei til vannkranen. Lekkasjetapet på 30 prosent tilsvarer om lag 3,8 kubikkmeter med vann per meter ledningsnett. Dette er en nedgang på nesten 2 prosentpoeng sammenliknet med 2021. Videre går 44 prosent av vannet til hus og hjem, og i underkant av 2 prosent brukes på hytta eller i fritidsboligen. For husholdningene gir dette et vannforbruk per person på 171 liter vann i døgnet."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar