fredag 23. juni 2023

Innvandrerandel i interaktivt kommunekart

 Som et bidrag til folkeopplysningen om hvor i Norge det bor mange innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn har SSB laget et fint interaktivt kart der man kan denne informasjonen både på et norgeskart og også i form av en liste med alle kommunene.

Og ikke bare det: Man kan sortere listen etter om man er interessert i alle innvandrere, om man vil ha med norskfødte med innvandrerbakgrunn i tillegg eller om man bare er interessert i noen utvalgte grupper innvandrere som innvandrere fra EU/EØS-land eller innvandrere fra Afrika, Asia og Latin Amerika. Eller man kan få oversikter som viser antall innvandere i Norge fra bestemte land. 

I skjermbildet jeg har klippet ut over er det for eksempel en liste over andel innvandre i kommunene der kan ikke har med de som er født i Norge. Her er det ikke Oslo, Lørenskog og Ullensaker som er på topp (de er nr 5,6 og 7), men Gamvik, Båtsfjord, Træna og Frøya, noe jeg antar har med et arbeidsmarked i disse kommunene knyttet til fiske og havbruk, og der det er stor etterspørsel etter utenlands arbeidskraft. Andre kommuner som ofte omtales som innvandrerkommuner, som Lillestrøm, Drammen, Nannestad og Rælingen ligger her på plass 10-13.

Ender vi listen slik at den har med både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre er det Lørenskog som er på topp med 37 prosent foran Oslo og Ullensaker med 34 prosent og Båtsfjord med 32 prosent. 

Velger vi å konsentrere oss om innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn av utviklingsland i Asia, Afrika eller Latin Amerika, er det stort sett de samme landene i toppen: Lørenskog 27 prosent, Oslo 24, Ullensaker 22, Lillestrøm og Drammen 21 prosent. Nederst på denne listen med andelen innvandrere fra eller med familiebakgrunn fra utviklingsland finner vi Kautokeino, Rindal, Lesja, Kåfjord, Lom, Nord-Odal, Tydal, Lierne og Selbu, alle med omkring 2,5 prosent eller lavere andel innvandrere.

Hva så med EU/EØS-innvandringen? Hvor er det de utgjør den største delen av befolkningen? Her kan det virke som kommuner med suksess og særlig høy etterspørsel etter arbeidskraft innenfor reiseliv og havbruk topper listen. Øverst er Frøya med 24 prosent EU/EØS innbyggere. Så kommer Gamvik, Hemsedal Træna og Båtsfjord rett bak og godt over 20 prosent, mens Hasvik og Moskenes ligger på 20 prosent. Det kan se ut som EU/EØS-innvandring er særlig viktig for distriktskommuner med behov for arbeidskraft. Først på 13. plass finner vi Nannestad som har 15 prosent EU/EØS-innvandrere. 



Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar