Mens langfredag må være en av de helligste dagene vi har på tvers av den kristne delen av verden, og der det meste av handel og arbeidsliv tar fri, er det annerledes med Skjærtorsdag. I noen land er det helligdag og fri på jobb, mens i andre er det en vanlig arbeidsdag. Og fordi det er fri i Norge og vanlig arbeidsdag i Sverige denne dagen, drar horder av feststemte nordmenn til Strømstad for å handle og drikke.
Skjærtorsdag markerer den siste gangen Jesus og disiplene møttes før korsfestelsen. Han vasket føttene deres og de spiste det siste måltidet sammen. En fremstilling av dette er Lucas Cranachs maleri fra 1565. Nattverden er den liturgiske handlingen som bygger på det siste måltidet.
Men hvordan ble skjærtorsdag en fridag i Norge, men ikke i Sverige? Også i Sverige har skjærtorsdag en helligdag før i tiden, men ikke siden 1772. Etter hvert ble det et behov for en sanering av tidligere katolske helligdager i mange land og bare de viktigste ble beholdt. I noen deler av verden var skjærtorsdag blant de som overlevde. I følge Wikipedias engelske omtale gjelder dette spesielt land i det tidligere spanske imperiet og i det tidligere danske imperiet:
Maundy Thursday is a public holiday in most countries that were part of the Spanish empire (Argentina, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Paraguay, Peru, the Philippines, Spain, Uruguay and Venezuela), countries that were part of the Danish colonial empire (Denmark, Iceland, Norway and United States Virgin Islands), and in the Kerala State of India. Certain German states declare a public holiday for public sector employees."
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar