tirsdag 18. april 2023

Eksportoverskuddet faller igjen

Etter en eventyrlig eksportvekst i 2022, der det stadig ble satt rekorder i eksport over overskudd i handelsbalansen, mye på grunn av olje- og gasseksporten, er vi på vei ned mot mer normale nivåer. Ja, i 2020 var det minus i handelsbalansen i flere av månedene.

Minus i handelsbalansen  er det ikke nå..  Handelsoverskuddet endte på 71,1 milliarder kroner i mars, en nedgang på 55,4 fra mars i fjor og 8,7 prosent lavere enn i februar. SSB skriver i sin utenrikshandelsstatistikk at:

"Handelsoverskuddet i mars falt for tredje måned på rad og endte på drøye 71 milliarder kroner, mer enn en halvering fra mars i fjor. Lavere verdi på olje- og gasseksporten er hoveddriveren bak nedgangen. Ferske tall fra Utenrikshandel med varer viser at vareeksporten endte på 171,3 milliarder kroner i mars 2023, en nedgang på 31,3 prosent fra mars i fjor. Eksportverdien er imidlertid 8,9 prosent høyere enn i februar i år. I historisk sammenheng er eksporten fortsatt ekstraordinær høy, og både olje, gass og fastlandseksporten bidrar til dette – selv om de svinger en del mot tidligere perioder. Både råolje og naturgass kan vise til lavere eksportverdier sammenlignet med mars i fjor. Fastlandseksporten styrket seg med 14,2 prosent i samme periode og endte på 72,0 milliarder kroner. Økte laksepriser og store enkelttransaksjoner trekker opp fastlandseksporten i mars.
Importen av varer endte på rekordhøye 100,2 milliarder kroner. Dette er 11,5 prosent høyere enn i mars i fjor og 26,2 prosent høyere enn i februar."

Når importen øker så mye som nå har det også sammenheng med en uvanlig svak kronekurs akkurat nå. Sammenlignet med mars i fjor er kronen 13,9 prosent svakere målt mot en importveid referansekurs av andre valutaer. Når det gjelder det kraftige fallet i eksporten det siste året er det flere grunner, men lavere naturgasspriser der den viktigste forklaringen. Naturgassen har ikke vært billigere på 18 måneder, en god stund før krigen i Ukraina. Det kan se ut som Europa har funnet ut av energikrisen. SSB skriver:

"Verdien av naturgasseksporten falt for tredje måned på rad og endte på 57,6 milliarder kroner i mars, en nedgang på 6,9 prosent fra foregående måned. Nedgangen på 55,5 prosent fra mars i fjor skyldes at gassprisen har mer enn halvert seg. Prisen på naturgass tiltok i andre halvdel av 2021 og var eksepsjonelt høy gjennom 2022. – I mars var gassprisen på sitt laveste nivå på over 18 måneder. Nedgangen kan forklares med god tilgang på flytende naturgass i Europa, fylte gasslagre og lavere etterspørsel, sier seksjonssjef Therese Vestre."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar