søndag 30. april 2023

Flere velger økonomi og IKT, færre vil bli lærere

Det er både oppmuntrende og mindre oppmuntrende ting ved søkertallene til høyere utdanning fra høsten. Hva man velger å vektlegge mest er nok litt avhengig av øynene som ser. Er man for eksempel mest opptatt av lærermangel og sykepleiermangel i årene som kommer, så er dette ikke spesielt oppmundrende tall. 

Tallene finner man i sin helhet på Nettstedet til Samordna opptak og i en litt mer sammenfattet versjon i en pressemelding på nettstedet til Kunnskapsdepartementet. Den kan man lese at det i alt er 135 980 personer som har søkt opptak til universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. Dette inkluderer både søkere som kommer rett ut av videregående skole og godt voksne søkere. I alt har universiteter og høyskoler har lyst ut 62 590 studieplasser fordelt på 1 332 studier.

I 2023 har 81 889 kvinner og 54 091 menn søkt opptak til grunnstudier ved universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. Dette utgjør en kvinneandel på 60,2 prosent og en mannsandel på 39,8 prosent. Det er med andre ord en stor skjevhet kjønnsmessig i høyere utdanning. Samordnet opptak omfatter også tall for antall søkere til fagskolene. Her er det 3 453 personer som i år har søkt opptak til høyere yrkesfaglig utdanning gjennom. Det er lyst ut 12 786 studieplasser fordelt på 465 ulike fagskolestudier.

Ser vi litt nøyere på hovedtrendene i søkningen til høyere utdanning ser vi at det nest slående er at det har vært en nedgang i søkingen til lærerutdanningene gjennom flere år:

"Den største endringen i søkertallene sammenlignet med fjoråret, er nedgangen i antallet søkere til lærerutdanningene. Siden 2019 har det vært fire strake år med nedgang i søkingen til lærerutdanningene, og antallet søkere faller betydelig fra i fjor til i år. Totalt er det 21,9 prosent færre førstevalgssøkere til lærerutdanningene enn i 2022."

I helsefagene er bildet litt sammesatt. Og det er svært mange totalt som søker seg til helsefagene, men særlig når det gjelder sykepleiestudier så går søkertallet ned:

"Helsefag er utdanningsområdet med klart flest søkere. Samlet er det langt flere søknader enn det er studieplasser: rundt 30 000 søkere konkurrer om nesten 12 000 studieplasser. Med rundt 9000 søkere, har flere enn 1 av 10 søkt på en sykepleieutdanning. Det er 12,5 prosent færre enn i fjor. Det er en nedgang i søkingen til flere andre helseutdanninger, som vernepleier, barnevern og medisin, og den samlede søkingen til helsefagene har gått ned med 7,5 prosent. På andre helseutdanninger peker pilene oppover i år, blant annet radiograf, ernæring, farmasi, ortopedi og fysioterapi."

Mer oppmuntrende er at at søkningen til teknologifagene fortsetter å gå oppover. 

"I år har 1 av 5 av alle søkere minst én teknologiutdanning i søknaden sin. 411 flere har en slik utdanning som sitt førstevalg, det er 2,3 prosent flere enn i fjor. Spesielt sivilingeniør, maritime studier og arkitektutdanninger er populære blant søkerne. Også søkingen til IKT-utdanninger øker. Aldri før har det vært flere førstevalgssøkere til disse utdanningene. 7232 søkere har et IKT-studium på topp, det er 467 flere enn i 2022."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar