mandag 10. april 2023

World Happiness Report 2023

Igjen er Finland kåret til verdens lykkeligste befolkning, i World Happiness Report 2023. Det er nå 10 år siden denne rapporten kom ut første gang. Tidligere har både Norge og Danmark toppet listen, men de siste årene har det vært Finland på topp. 

Noe jeg må medgi jeg synes er litt overraskende fordi jeg forestiller meg danskene som de som er litt mer usunne og syndige, men av den grunn litt lykkeligere, men det er altså Finland som er øverst også denne gang. Så skal det sies at det er veldig jevnt i toppen, og større avstand lenger ned. Rekkefølgen er 1) Finland, 2) Danmark, 3) Island, 4) Israel, 5) Nederland, 6) Sverige og 7) Norge og 8) Sveits. Det er mye Norden med andre ord, men Sveits, landet som tar imot norske skatteflyktninger er forbausende likt Norge både i totalpoeng og når det gjelder de ulike komponentene.

Men hva vil det egentlig si å være verdens lykkeligste befolkning? Denne rapporten var kanskje et svar på kritikken om at man ikke kan måle hvor bra folk har det og hvor tilfredse folk er med livene sine ved å måle den økonomiske velstanden, målt i BNP, alene. Det finnes en dokumentert sammenheng mellom rikdom og tilfredshet, men denne avtar når land når et høyt velstandsnivå. Og gjennomsnittlig høy økonomisk velstand kan også tildekke store ulikheter, utenforskap eller økonomiske og velferdsmessigge uløste problemer i deler av befolkningen. 

For å få et riktigere og mer helhetlig bilde av velferdsnivået i ulike kan har derfor UNDP gitt ut en "Human development report" jevnlig, en rangering av ulike velstands- og velferdsindikatorer. En rangering som populært er blitt kaldt "Verdens beste land å bo i", en liste der Norge har vært øverst i mange år, men der Sveits hadde passert Norge i den siste utgaven. Men også dette er en liste der det er svært jevnt i toppen og der de nordiske landene dominerer på de øverst plassene på listen.

Så er det jo slik at selv om et sett med indikatorer forteller at et land gjør det bedre enn andre land, så er det ikke sikkert at befolkningen der er mer tilfreds, eller mer lykkelige, av den grunn. Lykke er en subjektiv opplevelse. Den har gjerne sammenheng med både økonomisk velstand og med innretning og kvalitet på ulike tjenester, men kan også være påvirket av andre ting i samfunnet det ikke nødvendigvis er så lett å måle. Ting som sikkerhet, tillit, valgmuligheter og fremtidsutsikter. Og det er poenget med Word Happiness Report. Den inkluderer noen av temaene som andre slike rapporter og rangeringer gjør, men rangeringen er først og fremst basert på hvordan innbyggerne selv vurderer sin situasjon og sin opplevelse av lykke:

"We use observed data on the six variables and estimates of their associations with life evaluations to explain the variation across countries. They include GDP per capita, social support, healthy life expectancy, freedom, generosity, and corruption. Our happiness rankings are not based on any index of these six factors – the scores are instead based on individuals’ own assessments of their lives, in particular, their answers to the single-item Cantril ladder life-evaluation question, much as epidemiologists estimate the extent to which life expectancy is affected by factors such as smoking, exercise, and diet."

Her er en lenke til en gjennomgang av rangeringen og kriteriene som er brukt for å komme frem til resultatene. Det er også gjort en analyse av hvordan covid-19 har påvirket resultatene i årets rangering. Russland og Ukraina har også fått en egen omtale her.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar