Årets reviderte statsbudsjett kommer ikke før i neste uke, men noen nyheter får vi jo i forkant. En slik gladnyhet kunne vi lese om i Dagens Næringsliv i dag. Det handler om at regjeringen vil foreslå å lage en opsjonsbeskatning som er gunstigere for små og relativt unge bedrifter.
Dette er små bedrifter som ikke nødvendigvis har så stor lønnsevne i starten av sitt liv, men ønsker å belønne ansatte ved å gi dem en del av en fremtidig verdistigning, ved å tildele opsjoner som gir rett til å kjøpe aksjer til en forhåndsavtalt kurs.
Nå er det ikke nytt at regjeringen endrer beskatningen av opsjoner i mer gründervennlig retning, men finansdepartementets tall viser at ordningen i liten grad er blitt brukt, sannsynlig vis fordi den ikke har vært attraktiv nok. Det vil regjeringen gjøre noe med nå. DN beskriver de viktigste endringene slik:
- Verken tildelingen av opsjonen eller gevinst ved innløsning av opsjonen utløser skatteplikt.
- Det er ikke lønnsbeskatning i den nye modellen. Gevinst ved salg av aksjene og innløsning av opsjonene skattlegges fullt ut som aksjeinntekt og først ved realisasjon av aksjene.
- I tillegg utvides grensene for selskapets størrelse og alder, sånn at flere bedrifter inkluderes i ordningen, slik at den tilsvarer den gjeldende svenske ordningen:
- Grense for antall ansatte øker fra 25 til 50
- Grense for omsetning og balansesum økes fra 25 til 80 mill. kroner
- Grense for selskapets alder i tildelingsåret økes fra 6 til 10 år.
- Hvis selskapet inngår i et konsern, gjelder vilkårene for konsernet samlet
- Forslaget vil ikke omfatte underkursopsjoner og opsjoner som kan omsettes
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar