tirsdag 3. november 2020

Stengetider i USA i natt

Presidentvalg i USA er en høytidsstund for politiske nerder. Det er en lang og spennende prosess fra nominasjonskamp, gjennom presidentvalgkamp og inn til høydepunktet, selve valgnatten.

Nå skal jeg ikke gjøre noe forsøk her på å spå hvem som vinner, hvor klart det blir, eller hvor lang tid det vil ta å telle stemmer og kåre en vinner, men i stedet konsentrere meg om å videreformidle litt informasjon om når ting skjer i løpet av natten. I hvert fall de tingene vi vet noe om på forhånd.

Det utmerkede norske nettstedet amerikanskpolitikk.no har laget en god gjennomgang av når ting skjer etter norsk tid (vi er seks timer foran østkysten i USA), det vil si når valglokalene stenger i hver enkelt delstat, om presidentvalget er spennende der og hva som ellers står på spill ved valget i delstaten. USA skal jo også velge hele representantenes hus, en tredjedel av senatet, som kan vippe til et demokratisk flertall, og en del guvernører, så mye kan endre seg i USA i løpet av døgnet som kommer. Eller ikke.

Den grundige oversikten over alle nattens sentrale klokkeslett finnes her i artikkelen "Valgdagen med stengetider delstat for delstat, samt alt du har lurt på om forhåndsstemming og opptelling". I de to tidligste delstatene stenger de fleste valglokalene midnatt norsk tid og da er det pussig nok ikke på østkysten, men Indiana og Kentucky som er først ute (minus noen fylker helt vest i begge delstatene som stenger en time senere). I Indiana og Kentucky skal det mye til om Trump ikke vinner klart og det mest spennende her, i tillegg til kamp om et par kongressdistrikter, er vel om Trump erklæres som vinner svært raskt, eller om det tar litt mer tid enn ventet. Da vil det bli spekulert i at han har uventet store problemer. Men før vi rekker å få svaret på det tar det av fra kl 01:00 med disse høydepunktene:

1:00 (norsk tid): Florida, Georgia, South Carolina, Virginia og Vermont. De to første er "vippestater" i den forstand at dersom Biden vinner minst en av dem er han på god vei til å bli president. Florida teller poststemmer raskt, men selv om Biden leder klart tidlig er ikke det noen garanti for at han vinner. Det er også slik at noen av de mest konservative fylkene helt i nord-vest stenger valglokalene en time senere. Georgia har for sikkerhets skyld også hele to spennende senatsvalg i år. Og i South Carolina blir det spennende å følge Lindsey Grahams skjebne.

1:30: Allerede en halvtime senere stenger valglokalene i North Carolina, Ohio og West Virginia. Den første er en virkelig vippestat og de kommer til å telle stemmer ganske fort. Også her vil poststemme bli talt først og gi Biden en ledelse, som vil krympe etter hvert. En tidlig kunngjøring av en vinner her vil være en svært god nyhet for den av kandidatene som vinner. Ohio har historisk pleid å være selve vippestaten, men er det neppe nå. Trump må vinne her for å henge med, men det kan ta tid før det kommer et resultat. I North Carolina er det også et svært spennende valg til senatet.

2:00: En flom av stater stenger valglokalene kl 2:00, men det er ikke sikkert vi blir noe klokere av den grunn. Mest interesse vil det være for Pennsylvania, men her har det allerede vært problemstillinger rundt forhåndsstemmer som har gått til høyesterett, og alt tyder på mer konflikt. Fordi de fleste mener at i år er Pennsylvania selve vippestaten som må vinnes, er det veldig mye nerver. Og hvis det blir Pennsylvania som skal avgjøre hele valget spørs det om vi får svaret i natt. 

Også Texas (som Trump må vinne) og Michigan (som Biden bør vinne tilbake for demokratene) stenger valglokalene kl 2:00. Begge er på grensen til å være vippestater og blir interessante å følge. En hel haug andre delstater stenger også valglokalene kl 2:00, men har det til felles at de er veldig klart på den ene eller andre siden og vil ikke komme med overraskelser. Men det er valg på senator fra Maine som blir spennende. Kanskje også i Kansas.

Så kan det nevnes at 02:30 stenger valglokalene i ikke særlig spennende Arkansas, mens det, for dem som hoder ut så lenge, kommer resultater fra kl 03:00 og utover fra en rekke andre stater. Her er det særlig spennende å følge Wisconsin, som Biden bør vinne tilbake, Minnesota, som demokratene vant såvidt sist og Arizona, som tradisjonelt har vært republikansk, men der velgerdemografien gjør den stadig mer demokratisk og der Biden er knapp favoritt i målingene. Arizona har også et spennende senatsvalg der demokratene håper på gevinst. Først nå stenger også valglokalene i New York, men der er det mest spennende hvor mange uker det tar å telle alle stemmene.

Fra dette tidspunktet på natten og inn vil det fortsatt være mange stater som teller stemmer for harde livet og ikke er der at de kan erklære en vinner. Kanskje blir det avgjort utpå natten, kanskje ikke. Og da er jo spørsmålet om man heller burde legge seg litt tidligere i kveld og i stedet få med seg de som måtte komme av avklaringer og overraskelser på morgenkvisten. Jeg vet ikke. Men snart er det på tide å bestemme seg.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar