mandag 2. november 2020

Klimagassutslippene går ned - igjen

Norske utslipp av klimagasser i 2019 var tre prosent lavere enn i 2018 til tross for god vekst i økonomien. Det viser SSBs helt nye oversikt over utslippene. Og utslippene kommer helt sikkert til å falle nå i 2020 også, et år med lavere aktivitet i transportsektoren og veldig lite flytrafikk.

Norske utslipp av klimagasser var på sitt høyeste i 2007 og har falt stort sett alle år siden. Nedgangen i utslipp har ikke uventet kommet i år med økonomisk nedgang, men har også skjedd i år med god økonomisk vekst, som i 2019. Det viser at det er fullt mulig å kombinere økonomisk vekst og velstandsvekst med stadig lavere utslipp. 

Det er også interessant å se hva som er de største kildene til klimagassutslipp, og hvordan disse har utviklet seg gjennom perioden fra 1990 da de første utslippsmålene kom. Den første tiden fra midten av 90-tallet og frem til i dag var det industrien som hadde nedgang, mens utslippene fra olje og gass og fra transportsektoren økte. Mens det de siste årene har vært nedgang i utslipp av klimagasser både i oljesektoren, industrien og transportsektoren, og det er særlig veitrafikken som har hatt stor nedgang. SSB skriver:

"Norske klimagassutslipp var i 2019 på det laveste nivået siden 1993. Utslippene har hatt en fallende trend siden toppåret 2007, til tross for økte utslipp fra olje- og gassutvinning og veitrafikk i perioden. Utslippene fra industrien var derimot 40 prosent lavere i 2019 enn i 1990, og det er dette som utgjør den største årsaken til at samlet utslipp av CO2-ekvivalenter går ned.

I Norge er olje- og gassutvinning, industri og bergverk og veitrafikk de største kildene til klimagassutslipp. Alle disse kildene hadde utslippsnedgang i 2019. Det største bidraget til nedgangen kom fra veitrafikk, som sank med 7 prosent. Årsakene til dette var reduksjon i salg av bensin og autodiesel kombinert med økt andel biodrivstoff i drivstoffblandingen i 2019. Innen luftfart og sjøfart ble klimagassutslippene redusert med henholdsvis 6 og 4 prosent. Nedgangen skyldes lavere forbruk av jetparafin og marine gassoljer. Utslippet innen olje- og gassutvinning gikk ned med 2 prosent og var et resultat av nedgang i produksjonen i 2019. Industri og bergverk reduserte utslippet med 1 prosent."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar