søndag 22. desember 2019

Smarte julegaver

Hva ligger under juletreet i år? Det kan vi naturligvis ikke helt sikkert, men statistikken over importerte varer i månedene før jul gir noen ganske gode indikasjoner på hva det er mye av. Vi er jo et land der ulike forbruksvarer, som elektronikk, sportsartiker og klær stort sett blir importert.

I statistikken "Nok en smart-rekord før jul" fra Statistisk Sentralbyrå stør det litt om hva antall importerte varer, og hvordan utviklingen er sammenlignet med i fjor. Her kan vi lese at smarttelefoner er en sikker vinner, men mens antallet har flatet ut på et høyt nivå, øker verdien. SSB skriver:

"Importen av mobiltelefoner falt med rundt 10 000 eksemplarer i de to førjulsmånedene i år sammenlignet med de samme månedene i fjor. Men med tett opp mot 444 000 importerte telefoner er ikke nedgangen større enn 2 prosent. Innførselen av mobiltelefoner i oktober og november har vært relativ stabil de siste tre årene."

Mens radioapparater hadde et enormt oppsving i julen 2016, med 350 000 importerte radioapparater, sannsynligvis på grunn av innføringen av DAB, er importen i år falt tilbake til 50 000. Det er omtrent samme nivå som importen av store flatskjerm-TVer på 54 tommer eller mer. Høyttalere er derimot i vekst. Hvis noen opplever at små bærbare bluetooth-høyttalere er over alt er det ikke så rart, og det kommer til å bli enda flere. 230 000 høyttalere av ulike slag ble importert før jul i år.

Den største vinneren i år som i fjor er imidlertid smartklokker. SSB skriver:

"I år som i fjor var det smartklokkene som sto for den mest markante økningen i importen. I oktober og november ble det ført inn rundt 112 000 smartklokker til landet, ifølge foreløpige tall. Det er en økning på rundt 44 prosent fra de samme månedene i fjor. November-importen alene var på drøyt 60 500 klokker, det høyeste antallet som noen gang er registrert. Også i fjor var importen i november tidenes høyeste."

Nå er selvfølgelig også ski og skiutstyr populære julegaver i vinterlandet Norge, men i følge SSB er det større sjanse til å få en smartklokke til jul i år enn det er å få langrennsski.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar