onsdag 18. desember 2019

Prisnivåjustert BNP

Hvor rike er vi egentlig i Norge? Finnes det noen gode måter å sammenligne hvor stor norsk økonomi er per innbygger, og sammenligne tilsvarende tall i andre land?

Det er dette Statistisk sentralbyrå (SSB) gjør i statistikken over prisnivåjustert BNP per innbygger. Her tar de utgangspunkt i størrelsen på økonomiene i de europeiske landene, målt med de gjeldende valutakursene, men korrigerer så for prisnivået i hvert enkelt land. Det gjør et de rikeste landene, som gjerne har høyest prisnivå, blir litt mindre rike, mens landene med lavest prisnivå blir litt rikere per innbygger fordi folk der for kjøpt mer for pengene. SSB skriver:

"Resultatet fra Eurostats årlige BNP-sammenligning, viser at Luxembourg, Irland, Sveits og Norge var de fire Europeiske landene med høyest i prisnivåjustert bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger i 2018, viser nye tall fra statistikken BNP per innbygger, prisnivåjustert. Luxembourg, Irland, Sveits og Norge hadde BNP henholdsvis 161, 89, 55 og 51 prosent over EU-snittet EU28."

Nå har alle landene i toppen noen særegenheter som påvirker resultatet, og forstyrrer sammenligningen litt. Luxemburgs BNP er veldig høyt per innbygger fordi mange folk som jobber der ikke bor der. Når man deler økonomien på innbyggertallet, og det ikke er så mange å dele på. blir tallet veldig høyt. Irlands BNP er ekstra høyt fordi mange selskaper med aktivitet flere land har lagt hovedkontoret til Irland for å ha skattbare inntekt der fordi skattene der er lave. Og Norge har høye olje- og gassinntekter som bidrar til et høyt BNP, men sparer mye av disse inntektene i petroleumsfondet.

Derfor kan det også være interessant å sammenligne konsumet av varer og tjenester per innbygger, for å få målt hvor mye folk faktisk disponerer og bruker. Også dette har SSB nettopp publisert en statistikk om, med overskriften "Nordmenn med nest høyest konsum i Europa". SSB skriver:

"Sammenligner vi personlig konsum per innbygger var det kun Luxembourg som lå høyere enn Norge i 2017. Luxembourgs konsum var 32 prosent over EU-snittet, mens Norge lå 27 prosent over. Personlige konsum i Norge er rundt 8 til 16 prosent høyere enn i de andre nordiske landene. I land med høyt BNP per innbygger er ofte nivået på personlig konsum per innbygger også høyt, som vist i figur 1. De nordiske landene er blant topp 12 når det gjelder både personlig konsum og prisjustert BNP per innbygger. Men det finnes unntak, og tydeligst er det for Irland og Luxembourg. Selv om Irland har nest høyeste BNP per innbygger i Europa, er de bare på 15. plass i personlig konsum per innbygger – 7 prosent under EU-gjennomsnittet (se Eurostat). Noe av forklaringen kan være at en god del av inntektene som skapes gjennom produksjon i Irland, tas ut av landet av utenlandske eiere."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar