torsdag 21. mars 2019

Olje- og gassproduksjon i Norge feirer 50 år

Sommeren 2019 er det 50 år siden olje ble funnet på norsk sokkel. Siden det har olje- og gassproduksjon i Nordsjøen gitt oss store inntekter, bidratt til mange arbeidsplasser. ny industri og teknologiutvikling. Det har også fått konsekvenser for store deler av økonomien, blant annet i form at store inntekter til offentlig sektor.

Statistisk Sentralbyrå har laget noen oppdaterte faktasider med nøkkeltall om norsk olje- og gassproduksjon. Der kan vi blant annet se at toppen for produksjonen ble nådd i 2004. Den gang var det langt mer olje enn gass, mens det i årene etter har vært kraftig vekst i gassproduksjonen, men enda større fall i oljeproduksjonen. Oljedirektoratet skriver dette på sine sider om produksjonen i 2018.

"I 2018 ble det produsert 226,7 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm³ o.e.). Til sammenligning ble det produsert 236,1 mill. Sm³ o.e. i 2017 og 264,2 mill. Sm³ o.e. i rekordåret 2004. Oljeproduksjonen var seks prosent lavere i 2018 enn året før. Det skyldes at den naturlige produksjonsnedgangen i de modne feltene ikke oppveies av nye oljefelt. Gassproduksjonen var høy i 2018. Det ble solgt totalt 121,6 milliarder Sm³ gass (119,2 milliarder Sm³ 40 megajoule gass), to prosent mindre enn 2017. Produksjon av naturgass utgjorde i 2018 i overkant av 50 prosent av totalproduksjonen målt i oljeekvivalenter."

Ser man på grafen over ser man at toppen ble passert i 2004, men at utviklingen i tiden etter ikke har vært det bratte fallet noen kanskje så for seg ut fra datidens prognoser. Og ser man på Oljedirektoratets prognoser frem til 2023 vil det igjen bli vekst i produksjonen, nesten opp mot nivået i 2004. Det er to grunner til at dette skjer nå. Det ene er at det akkurat nå er en del ny produksjon som settes igang, basert på vellykket letevirksomhet de siste årene. Ikke minst Johan Sverdrup-feltet er en slik stor suksess for. 

Det andre er at levetiden til eksisterende felt stadig forlenges ved hjelp av ny kunnskap og ny teknologi, slik at det hentes langt mer olje- og gass ut av olje- og gassfelt som ble bygget ut på 70- og 80-tallet enn det man kunne drømme om da det ble bygget ut. Troll-feltet står for mest produksjon av alle felt på norsk sokkel, mens enda eldre kjemper som Ekofisk, Gullfaks, Oseberg og Statfjord fortsetter å lever viktige bidrag til norsk økonomi. Dette er også en viktig del av den industrielle suksesshistorien.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar