For å forstå og formidle viktig informasjon er det nyttig med gode visualiseringer der tall og data presenteres og sammenlignes på forståelig måte. Jeg kom nylig over nettstedet howmuch.net som har spesialisert seg på å lage denne typen pedagogisk infografikk.
Deres siste oversikt er ganske interessant sett med norske øyne og viser hvor de påviste oljereservene finnes i verden, det vil si den oljen som er oppdaget og som det er mulig å produsere med dagens teknologi og oljepriser. Tallene kartet bygger på er hentet fra en tabell i CIA s The World Factbook som viser landenes oljereserver 1. januar 2017.
Der kan man se at Norges oljereserver på 6,6 milliarder fat plasserer oss på en 21. plass. Mest gjenværende olje er det i Venezuela, med 300 milliarder fat, eller omkring 20 prosent av verdens oljereserver. Litt bak følger Saudi Arabia med 266 milliarder fat og Canada med 170 milliarder fat. Disse tre landene har til sammen omkring halvparten av verdens oljereserver. Også Iran, Irak og Kuwait har over 100 milliarder fat oljereserver, mens De Forenede Arabiske Emiratene har like under 100 milliarder og Russland har 80 milliarder fat oljereserver, mer enn ti ganger mer enn Norge.
Så er det igjen viktig å understreke at denne oversikte viser hva vi med stor grad av sannsynlighet kan si at det er mulig å produsere med de markedsforholdene og den kunnskapen og teknologien vi har i dag. Dette er det naturligvis knyttet en del usikkerhet til. Teknologien kan påvirke i begge retninger, for eksempel ved å gjøre det billigere å produsere olje fra ukonvensjonelle kilder, slik vi allerede har opplevd, men teknologi kan også gjøre konkurrerende energi billigere og dermed gjøre oljen mindre lønnsom.
Også politiske beslutninger kan bidra til endringer i hva det er lønnsomt å produsere. I dag er det slik at mange oljeproduserende land subsidierer salg av drivstoff, i motsetning til Norge som har høye avgifter. I en verden dere flere enn europeiske land innfører høye CO2-avgifter, kvotesystemer for CO2-kvoter, eller på annen måte sørger for at fossil energi blir dyrere enn i dag, vil det bidra til at de utvinnbare oljereservene krymper. Ikke fordi de brukes opp, men fordi de forblir under bakken.
tirsdag 26. mars 2019
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Mange fine visualiseringer, men flesteparten de (datagrunnlaget) er spesifikke for USA.
SvarSlett