mandag 25. mars 2019

124 millioner til lønnsom digitalisering

Dagsavisen skriver i sin nettutgave om "Jordmor på app", et digitaliseringsprosjekt som heter DigiHelsestasjon og som har fått tildelt 15 millioner kroner gjennom Medfinansieringsordningen for små og mellomstore statlige digitaliseringsprosjekter.

Dette prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Direktoratet for eHelse og Oslo, Bergen, Stavanger og Haugesund kommune. Løsningen vil gi sikker digital dialog med helsestasjoner og blant annet gjøre det mulig å bestille timer og se prøvesvar på nett. Dagsavisen skriver:

"Det er Direktoratet for eHelse som leder prosjektet i samarbeid med Oslo kommune. For å kommunisere med jordmor, psykolog eller helsesøster må du i dag enten ringe eller møte opp personlig. Noen tilbyr sms eller e-post, men der kan man ikke sende helseopplysninger. Det skal lages sikre chattefunksjoner, man skal se prøvesvar og vaksiner på nett. Løsningen skal integreres med journalløsningene i kommunene."

Dette er nettopp den type verdiøkende og forenklende digitale prosjekter Medfinansieringsordningen ble laget for å støtte, der det både er stor gevinst for innbyggere, for ansatte i offentlig sektor og for kostnadene over offentlige budsjetter. I dette prosjektet blir det bevilget 15 millioner kroner, mens den samfunnsøkonomiske gevinsten er beregnet til 800 millioner kroner over ti år.

Den virkelig store gladnyheten er at DigiHelsestasjon ikke er alene om å være et slikt lønnsomt ikt-prosjekt, men at det både tidligere år og i år er blitt løftet frem en rekke gode og lønnsomme digitaliseringsprosjekter gjennom Medfinansiseringsordningen. I 2019 er det 13 nye prosjekter som får tilsagn om totalt 124,4 millioner kroner. I en nyhetssak på nettsidene til KMD skriver vi at:

"Difi har avgjort årets tildeling av midler gjennom Medfinansieringsordningen for små og mellomstore statlige digitaliseringsprosjekter. 13 prosjekter får tilsagn om totalt 124,4 millioner kroner. – Alle prosjektene som får midler gjennom Medfinansieringsordningen vil gi mer effektiv bruk av offentlige ressurser og en enklere hverdag for innbyggere, næringsliv og ansatte i offentlig sektor. Dette er en lønnsom ordning for samfunnet, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

I løpet av de fire årene ordningen har eksistert, har staten bidratt med over 460 millioner kroner til finansiering av 53 prosjekter. – De 337 millionene som er fordelt de tre foregående årene kan gi en innsparing i offentlig sektor på 713 millioner kroner årlig. I tillegg vil det komme betydelige innsparinger for samfunnet som helhet, sier Astrup. De 13 prosjektene som får støtte i år har beregnet en samfunnsmessig nytte på hele 6,5 milliarder kroner over ti år."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar